fbpx

Az átlátszó integrált napelempanel árnyékolásra is tökéletes

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 21.

A Sonnenstromfabrik német panelgyártó polikristályos üveg-üveg napelempanelt fejlesztett ki három különböző mértékben átlátszó változatban. Az átlátszóságnak köszönhetően a panelek alkalmasak verandák, pergolák, védőtetők, gépkocsi parkolók, uszodák, előcsarnokok és homlokzatok számára egyaránt.

 

 

A Sonnenstromfabrik olyan épületekbe integrált, fotovoltaikus modulokat dolgozott ki, amelyek magas fokú átlátszóságra optimalizálhatók. A Brilliant márkenevű modulok három különböző szintű átlátszóságot mutató változatban érhetők el. Ezek között található egy 51% átlátszóságú 32 cellás panel, egy 27% átlátszóságú 48 cellás termék és egy 54 cellás változat is, amelynél a panel teljes felületének csupán 19%-a átlátszó.

A hatékonyságuk szintje is eltérő: a 160W teljesítményű, 32-cellás, kerettel ellátott panelé minimum 9,5%, míg a 280W teljesítményű, 54-cellás, keret nélküli panelé minimum 16,7%.

A cellák elrendezésének változtatásával a Sonnenstromfabrik olyan napelem modulokat fejlesztett ki, amelyek ideális eszközök az árnyékoláshoz, nyilatkozta a gyártó a pv-magazine számára. Ez azért lehetséges, mert a Sonnenstromfabrik gyártólétesítményei lehetővé teszik a cellák rugalmas elhelyezését, így változtatható a cellák soronkénti száma vagy a sorok modulonkénti száma.

A modulsorozat olcsó lehetőséget kínál a tetők felújításához is. Mivel négyzetméterenként legfeljebb 800 kg terhelést jelent, stabilabbak, mint a tetőcserepek, jelezte a cég. Az új sorozat összes moduljára 30 évre szóló garanciát biztosít a Sonnenstromfabrik.

 

Kép forrása: Sonnenstromfabrik