fbpx

3D épületnyomtatás Japánban

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 július 12.

A hatékonyabb és olcsóbb munkafolyamatok iránti igény és a „jobban teljesítő” anyagok miatt Japánban egyre többen gondolkoznak a 3D épületnyomtatás alkalmazásaiban. A Gifu Egyetemen szakterületi és felsőoktatási szereplőkből álló kutatócsoport alakult, céljuk új technológiák fejlesztése.

 

 

Tekintsünk messzebbre: 3DP

A száraz és a nedves befújás újításaiból kiindulva, a csoport speciális printert épített.

Világszerte elterjedt az öntött cement zsaluzattal történő formázása. Japán állami szervezetek gyári anyagokkal kivitelezett előöntést javasolnak. A kutatók viszont messzebbre tekintenek, paradigmaváltásban gondolkoznak, és a 3DP-re összpontosítanak.

Az additív gyártás indusztriális, különösen építőipari alkalmazása jelentős előnyökkel kecsegtet. Gyorsabb a termelés, kevesebb a szállítási költség, az anyagveszteség, és – különösen a robotika térhódításával – emberi munkára is kisebb mértékben van szükség.

Száraz fúvásnál az anyagokat el kell különíteni egymástól, és a fúvóka csúcsáról kell szétpermetezni. A nedves változatnál előre összekevert anyagokkal dolgoznak. A kutatók által fejlesztett hibrid rendszer mindkét megoldás előnyeit tartalmazza.

 

 

3D betonszerkezet

A technológiával közvetlenül állítottak elő 3D betonszerkezeteket, 1,5 méter magas kerettel (oszloppal) és 1 méter magas fallal.

Az építőiparban gyakran problémás anyagszállításra is igyekeznek valamilyen megoldást kitalálni.

Három szakaszt vázolnak fel: az elsőben betonszerkezetek építéséhez teremtik meg az alapokat, a másodikban az újonnan kidolgozott precíziós módszert és logisztikát pillérekhez, gyámoszlopokhoz stb. használják, míg a harmadikban hídszerű és más infrastruktúrákon dolgoznak.

A konceptuális részektől fokozatosan jutnak el a tényleges építkezésig.

 

 

Forrás: freedee.blog.hu
Fotó: freedee.blog.hu, Gifu Egyetem