fbpx

Cipők a jövőből, avagy nyomtassunk egy lábbelit

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 július 11.

A 3D nyomtatással és szkenneléssel foglalkozó kínai Shining 3D és a Magarimono japán lábbeli-tervező különleges cipővel állt elő: viselője úgy érezheti magát, mintha a „felhőkben járna.” Csúcstechnológia és csúcsdivat ismét találkozott, a találkozás gyümölcsei ezek a 3D eszköztárral készült, jövőbe mutató és teljesen egyedi darabok.

 

 

A Shining 3D a 3D digitális technológiák egyik élharcosa, intelligens tervezés és additív gyártás a jelszavuk. Minden partnercégnek örülnek, amely szintén ezt a két megoldást részesíti előnyben.

 

Magarimono kiemelkedik

Több kínai cipőgyártóval dolgoztak már együtt, egyik legizgalmasabb, legkreatívabb projektjük azonban a mostani kínai-japán együttműködés. A Magarimono kiemelkedik a mezőnyből, annyira eredeti lábbelikben gondolkoznak. Jelen kollekciójuk az első próbálkozásuk a 3D nyomtatással, és hangsúlyozzák is ezt a másságot, az eltérést a korábbiaktól.

A digitális modellezés és a 3DP lehetővé teszi, hogy a tervezők régebben elképzelhetetlen és (főként) kivitelezhetetlen formájú tárgyakban gondolkodjanak. Az aprólékosan kidolgozott formák, az új esztétika és a klasszikus felületek szintézise az ő világuk, ez a kollekció is pontosan erről szól.

A cipőkhöz SLS (szelektív lézeres szinterezés) technikát használtak, a nyomtatás a Shining 3D gépein történt. Az első négy terv címe Felhő (Cloud), mindegyik a felhő egy-egy tudományos kategóriája előtti tisztelgés, az összes talpszerkezete más.

 

 

Mintha a felhőkön lépdelnénk

A felhők könnyű vízcseppekből és jégkristályokból állnak össze, a részecskék a levegőben lebegnek. A levegő bizonyos változásai következtében képződnek. A napfény hatására lehetnek fehérek, szürkék és sötétek is. A színeknek megfelelően gomoly-, fodros, réteg- és világító felhőkről beszélünk.

A kollekció mögötti koncepció nemcsak a felhőn járásból áll, hanem ki is választhatjuk a felhőfajtát hozzá. A jellegzetes felhőminták adják a cipőtalp-alapokat. Az alkotók cipőikkel a felhőben lévő vízcseppek mozgását és fizikai állapotát, valamint az elemek folyamatos átalakulását igyekeztek minél hatásosabban megjeleníteni.

Forrás: freedee.blog.hu
Fotók: Magarimono.com