fbpx

Fontos tudnivalókat közölt a forgalmi engedélyekről a kormányhivatal

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 július 11.

2020. december 15-ig automatikusan meghosszabbodnak a 2020. március 11. és 2020. július 3. közt lejáró, a magyar forgalmi engedélyekbe bejegyzett műszaki érvényességi idők – írja közleményében Budapest Főváros Kormányhivatala.

 

 

Mint ismert, a műszaki vizsgáztatást a veszélyhelyzet bevezetése után szüntették be átmenetileg. A kormány aztán úgy döntött, hogy 180 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, vagy annak megszűnését követően 15 napon belül lejáró okmányok érvényességét, ez pedig a forgalmi engedélyekbe bevésett érvényességi határidőkre is vonatkozik.

 

2020. július 4-től lejáró okmányoknál már normál a menetrend

Ez azt is jelenti, hogy a 2020. július 4-től lejáró okmányok érvényességét már a normál menetrend szerint, vagyis a kétévente elvégzendő műszaki vizsgálattal szükséges meghosszabbíttatni. Magyarán azokra a forgalmi engedélyekre nem vonatkozik a kedvezmény, amelyek azon a napon vagy azt követően jártak le.

 

Az előírás további két nagyon fontos feltételt is kiköt

A türelmi idő alatt lejáró okmányokat nem lehet automatikusan pótolni. Ha a lejárt műszakis autónak például elveszik a forgalmi engedélye, vagy megváltozik az üzemben tartó személye, akkor az új okmány kiállításához elengedhetetlen lesz az érvényes műszaki vizsga.

A jogszabályilag meghosszabbított érvényességi időt nem lehet bevezetni sem a hatósági nyilvántartásokba, sem az okmányokba. Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok csak Magyarország területén érvényesek, azokkal nem szabad külföldön közlekedni (bár most arról lehet hallani, hogy megint lezárják a határátlépőket, mert a környező országokban megugrott az aktív koronavírus-fertőzöttek száma)

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a felmentés csupán a forgalmi engedélyben szereplő érvényességi időre vonatkozik, tehát a forgalomban továbbra is csak olyan járművel lehet (lenne szabad) részt venni, amely megfelel a műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi előírásoknak.

Arra is figyelniük kell az autósoknak, hogy a türelmi idő december közepén jár le, amikor a vizsgaközpontok már nem feltétlenül működnek teljes kapacitással (esetleg félig-meddig már zárva is vannak) az ünnepi időszak közelsége miatt. Vagyis nem érdemes az utolsó pillanatig halogatni a műszaki vizsga elvégeztetését, érdemes azon túlesni a türelmi idő alatt.

Forrás: alapjarat.hu
Fotó: Totalcar