fbpx

Kisebb és könnyebb, mégis igen erős ez a vízhűtéses motor

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 07.

Az ABB új AXW 315 és 400 IEC vízhűtéses motorjai átlagosan 40 százalékkal nagyobb teljesítményt adnak le a hagyományos ventilátorhűtésű típusokhoz képest. Mivel az állandó hűtés meghosszabbítja a szigetelés és a csapágyak élettartamát, a motor futás ideje is hosszabb lesz.

 

 

Ventilátor helyett vízhűtés

Az ABB AXW 315 és 400 IEC vízhűtéses motorjai kilogrammonként több wattnyi teljesítményt adnak le, mint a teljesen zárt, ventilátorhűtésű (TEFC) hagyományos motorok. Tehát bár az előbbiek kisebbek és könnyebbek, mégis ugyanolyan erősek, mint az utóbbiak. Ezek a kisebb helyigényű, kompakt motorok ott is felszerelhetők, ahol kevés a rendelkezésre álló hely.

 

Széleskörű felhasználási terület

Az AXW motorok számos iparág és ágazat, köztük a bányászat, a cementgyártás, a vízgazdálkodás, az energiaipar, valamint a cellulóz- és papíripar területén is jól használhatók.

A hűtésnek ezt a jobb hőeloszlást és hőelvezetést biztosító új konfigurációját egy optimalizált vízköpenyes hűtőrendszer, valamint egy belső léghűtő kör alkotja.

A csapágyak és a szigetelés élettartamának meghosszabbítása érdekében ez a kialakítás megakadályozza, hogy a motorban forró pontok jöjjenek létre, továbbá kiegyenlítettebbé teszi a belső terében uralkodó hőmérsékletet.

Alacsonyabb zajszint

A vízhűtés igen hatékony módja annak, hogy a keletkező hőt külső ventilátor beiktatása nélkül vezessék el a motorból, ismertette Charles Blankenship, az ABB Large AC Motor termékmenedzsere. Az AXW azért jelent ideális választást a piszkos és poros munkakörnyezetben, mert a környezeti szennyeződések nincsenek hatással a motor hűtésére. A hiányzó ventilátor miatt kisebb a motor zajszintje, és nincs, ami port fújjon a munkavégzés helyéül szolgáló légtérbe.

 

Hosszabb élettartam

A jobb hűtés csökkenti a szigetelőrendszerre ható hőterhelést, ami jelentősen hozzájárul a motor hosszabb élettartamához. A fő és a kiegészítő csatlakozódoboz több különböző pozícióban is felszerelhető, ami megkönnyíti a telepítést végző munkatársak és a karbantartók munkáját, olvasható az ABB közleményében. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb pótalkatrész szükséges, tehát költséghatékonyabb megoldás.

A merev vázkialakítás fokozza a motor stabilitását, így az igen csekély rezgést kelt, és a legszigorúbb határérték-előírásoknak is megfelel.

Kép forrása: ABB