fbpx

Különleges robotokat fejlesztett a Festo

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 08.

Az ipari robotokat gyártó német vállalat a biomimetikus fejlesztésekben is otthonosan mozog. Ennek legújabb bizonyítéka a tollas BionicSwift robotmadár, valamint a gömbkerekű BionicMobileAssistant mozgatható kar.

 

A mesterséges tollakkal repülni is képes

 

 

A Festo korábban is készített repülő robotmadarat, illetve egy denevérszerű szerkezet is. A BionicSwift azonban a korábbi modelleknél is különlegesebb látványt nyújt, mivel mesterséges tollakkal képes repülni.

Az egyes lamellák rendkívül könnyű, rugalmas, de nagyon robusztus habból készülnek, és zsindelyre emlékeztető elrendezésben simulnak egymásra. A karbonból gyártott tollhoz csatlakozva a gép felépítése egy valódi madár tollazatához hasonlít, olvasható a TechCrunch oldalán, valamint az IoT ZóNA fordításában.

A csuklós lamelláknak köszönhetően a szárnyak a „valóságnak” megfelelően működnek. Leereszkedéskor képesek ellenállni a levegőnek, felszálláskor viszont kisebb ellenállást biztosítanak. Minden a „fedélzetről” irányítható, beleértve a beltéri helymeghatározó rendszert is.

 

Gyümölcsszedésre is alkalmas lehet

 

 

A BionicMobileAssistant robot alapvetően egy kar, amely egy  labdaformájú aljzatból emelkedik ki. A három omnidirekcionális keréknek köszönhetően a gép bármilyen irányban könnyedén képes mozogni, miközben alig hagy nyomot.

A robot tenyerében és ujjaiban szenzorok százai találhatók, s a hüvelykujj roppant mozgékony. Ez egyfajta „intelligenciát” is biztosít, hogy a robot tisztában legyen vele, mit is fog meg éppen.

A gömb formájú aljzat mozgás szempontjából meglehetősen bizonytalan alapot jelent. Persze kérdés, ki mire akarja használni a robotot, de ilyen konstrukcióval akár gyümölcs- és zöldségszedésre is alkalmas lehet.

 

Kép forrása: Festo