fbpx

A gomba alapú csomagolóanyagoké lehet a jövő?

Írta: Sándor Ildikó - 2020 augusztus 06.

Még 2010-ben fejlesztette ki az Ecovative Design a MycoComposite nevű gomba alapú csomagolóanyagát, az akkor még gyerekcipőben járó micélium technológiával. Az alapanyag egy hét alatt megterem, ráadásul 30 nap alatt le is bomlik, de szárazon tartva akár újrahasznosítható.

Korunk leghangosabb csomagolási irányelve a környezetbarát csomagolás környezetbarát csomagolás. Ennek egy elég alternatív változata a gomba alapú csomagolás, ami gyakorlatilag micéliumokkal beoltott, préselt mezőgazdasági melléktermék, amit aztán hőkezelnek. Olyan pozitív tulajdonságokat tudhat magáénak, mint a tartósság, költséghatékonyság, persze mindenképp környezetbarát, amit viszont kevesen gondolnak róla: szigetelő és lángálló. Hiába az összes jó tulajdonság, ezt a csomagolást addig senki nem vette komolyan, míg az IKEA be nem jelentette, hogy az összes termékében a Styrofoam csomagolást a MycoComposite-tal fogja felváltani.

Az már csak „hab a tortán”, hogy a műanyagcsomagoláshoz hasonlítva csak 12%-nyi az előállítási energiaszükséglete, és 90%-kal kisebb a CO2-kibocsátása – olvasható az Intelligent Living oldalán.

Ugyanezen az elven alapszik a brooklyni székhelyű Danielle Trofe biodesigner munkája is, aki a kendert táplálta gombamicéliummal, majd a két szerves anyag kombinációjából biofabrik világítást hozott létre, amely nemcsak szép, hanem fenntartható is.