fbpx

Még két évig fog tartani a válság?

Írta: Kohout Zoltán - 2020 augusztus 31.

A koronavírus-járvány a legnagyobb válság a 2008-2010-es hitelkrízis óta. A mostani, globálisan akár 20%-os csökkenést legkorábban 2023-ban fogja tudni kiheverni a világgazdaság – véli a tekintélyes BCG tanácsadócég.

 

 

Mire kisüt a nap, átalakul a világ

A legoptimistább becslés is csak 2023-ra jósolja, hogy a világkereskedelem újra eléri a 2019-es 18 billió dolláros abszolút szintet – írja a Boston Consulting Group nyári jelentése. A járvány nemcsak a gazdaságokat destabilizálja, de felerősíti a geopolitikai súrlódásokat, és felfedi a jelenlegi globális gyártási és ellátási hálózatok kockázatait. Emiatt a pandémia valószínűleg átalakítja a világkereskedelem térképét.

 

A fősodor holnapja

A BCG szerint az USA és Kína közötti kereskedelem 2023-ra 15% -kal, azaz mintegy 128 milliárd dollárral csökken. Az Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelem ugyan tovább nő, de a 2015 és 2019 közötti 135 milliárd dolláros növekedésnél jóval alacsonyabb ütemben. Az EU és Kína közötti kereskedelem 2023-ig mintegy 30 milliárd dollárral csökken, miután az előző négyéves időszakban 124 milliárd dollárral növekedett. Az EU kereskedelme Indiával és Dél-Amerikával várhatóan hanyatlik majd, ugyanakkor Délkelet-Ázsia 2023 végéig mintegy 22 milliárd dollárral növeli a kétirányú kereskedelmet az EU-val (illetve 26 milliárd dollárral az USA-val és 41 milliárd dollárral Kínával), de még mindig lassabban, mint korábbi négyéves időszakban.

 

 

Muszáj lesz alkalmazkodni

Mindezek miatt a közeljövőben a vállalatok kénytelenek lesznek felülvizsgálni termékkínálatukat és globális ellátási láncaik kialakítását, hogy alkalmazkodjanak ezekhez és más változásokhoz. Közben az államra is feladatok várnak: a törvényhozások és gazdaságirányítók is arra kényszerülnek, hogy felülvizsgálják, az új helyzethez szabják az előírásokat és az állam kereskedelmi és gazdaságpolitikáját. Mindez különösen érvényes az orvosi berendezések, a biofarmakológia, a félvezetők és a fogyasztói elektronika piacaira, amelyek különösen kitettek a geopolitikai és makrogazdasági nyomásoknak.

Nem a járvánnyal kezdődött…

A BCG szerint a világkereskedelem átrendezése már azelőtt megkezdődött, hogy a koronavírus idén megjelent Kínán kívül. A globális kereskedelem 1950-től háromszor gyorsabban bővült, mint a globális GDP, de a 2010-es években a kereskedelem növekedése ellaposodott a globális GDP növekedésével szemben. Az okozta ezt, hogy az új és mélyebb többoldalú kereskedelmi megállapodások megtorpantak, jött a Brexit, az USA pedig újraszabta a meglévő kereskedelmi kapcsolatokat.

Az elemzők modelljei szerint a 2023-ig terjedő alacsonyabb kereskedelmi forgalom nagyrészt annak tudható be, hogy a mély recesszió és a strukturális gazdasági károk miatt csökken a kereskedelem volumene, és ezzel a nyersanyagok, termékek ára. A fellendülés V-alakú lehet, de legderűlátóbb becslések szerint a globális kereskedelem leghamarabb 2023-ban tér vissza a 2019-es 18 billió dolláros szintre.

 

 

Ezt teszik most a leggyorsabbak

Számos vállalat – prognosztizálja a BCG analízise – problémáját most az ellátási láncok lokális sajátosságai, merevsége okozza. Az autóalkatrészek, a szórakoztató elektronika, védőfelszerelések piacán például élesen kiütköznek a túltermelés és beszerzés koncentrálásának kockázatai, a just-in-time szisztémára való eltúlzott berendezkedés. Most a tarifák emelkedése, a piacra jutás korlátozása (és az ebben a cikkben nem részletezett, de közismert geopolitikai súrlódások – KZ) előtérbe helyezik a vállalatok logisztikai vezetőinél, hogy megváltoztassák, rugalmasabbá tegyék ellátási láncukat. S ez már folyamatban is van: számos ágazatban regionálisabb, „multilokálisabb” beszerzési és gyártási szerkezetre állnak át, hajlandók magasabb „biztonsági készletet” fenntartani – akár még magasabb költséggel is. Emellett sok cég olyan helyre telepíti a termelést, ahol közelebb vannak az ügyfelekhez, továbbá ellensúlyozzák a magasabb munkaerőköltségeket az Ipar 4.0 gyártási rendszerek bevezetésével. (A hazai vonatkozású javaslatokról, itt írtunk.)

 

Holisztikus szemlélet a gyógyír

A Covid-19 világjárvány és a globális gazdaság fellendülésének holnapja megjósolhatatlan, de a vállalatoknak most kell cselekedniük, proaktív módon kell gondolkodniuk, hogy ellenállóbbá tegyék gyártási hálózataikat és ellátási láncaikat. A vállalatoknak friss, holisztikus szemlélettel kell tekinteniük azokra a piacokra és kereskedelmi kapcsolatokra, amelyek legjobb eséllyel ösztönzik a növekedést, és biztosítják a versenyelőnyt a Covid-19 utáni világban.

Forrás: Transpack-archív, bcg.com