fbpx

1000 tégla óránként, 3 naponta egy nagy ház

Írta: Kohout Zoltán - 2020 szeptember 07.

Ma már azon csodálkozunk, ha egy nap nem csodálkozunk semmin – íme, a következő építőipari-forradalmi újdonság!

 

 

Gyorsan épít a robot

Óránként akár 1000 téglát is képes a helyére rakni, ezzel pedig akár 3 nap alatt képes szerkezetkészre építeni egy 180 négyzetméteres, háromszobás, két fürdőszobás házat egy ausztrál robotalkalmazás – adta hírül az iotzona.hu. Az ausztrál székhelyű FBR (Fastbrick Robotics) 2015-ben mutatta be Hadrian X nevű fejlesztését, és tavaly tesztelte a technológiát. A téglák önálló lerakása mellett a habarcsot és a kötőanyagot is képes felhordani a kotrógépre vagy a teherautóra szerelt teleszkópos szórókeret segítségével. Egyedülálló vezérlőrendszere a számítógéppel támogatott tervezéssel (CAD) elkészíti az épületterv 3D modelljét, ezzel kalkulálják az anyaglistát, és utasítják a gépet a munkálatok elvégzésére. A háromnapos építési hatékonyság hagyományos eszközökkel több hetet vett volna igénybe.

 

 

Korszerű, felszabadító

A sikeres teszt után a robot már valódi építkezésen is részt vesz: egy szakmunkásokból álló csoport tagjaként dolgozott – azaz falazott, ami neki csak három és fél emberi műszakjába került. A szerkezet felépítése után pedig utat adott az alkalmazottaknak a munka folytatására. Ez az építőipari projekt is bizonyítja, hogy a megfelelően programozott gépek csoportmunkára is alkalmasak, használatukkal pedig korszerűsíthetők a kapcsolódó folyamatok, a dolgozók pedig felszabadíthatók a nehéz és monoton feladatok elvégzése alól.

 

 

Humánus, környezetkímélő

Mindez ugyanakkor nem csak a humánerőforrás-gazdálkodást és a humánus munkaszervezést teszi lehetővé. A robotokkal, precíz programokkal végzett építkezések (illetve általában az ilyen ipari folyamatok) jellemzően sokkal környezetkímélőbbek is. Kevesebb alapanyag-felhasználás, sokkal kevesebb selejt, hulladék, károsanyag-kibocsátás és pazarlás jellemzi ezeket.

(Lásd még Új sztori az emberiség történetében című cikkünket a Transpack nyomtatott újságjának augusztusi számában a 3D nyomtatással készült épületekről, sőt, falvakról…!)

Forrás: iotZona, Transpack-archív