fbpx

Körkép a koronavírus-járvány után

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 19.

Megkérdeztük a környező országok és néhány távolabb eső állam szakmai szervezeteit, partner magazinok főszerkesztőit hazájuk helyzetéről a Koronavírus (legalábbis első hulláma) után. Alábbi összeállításunkban az eddig beérkezett információkból ollóztunk.

Köszönetet mondunk az információkért Nagy Miklós úrnak, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkárának, Suren Chibukhchyan úrnak Örményországból, az Armenpak Örmény Csomagolási Szövetség elnökének, Zita Bukvova asszonynak, a Szlovákiai PrintProgress magazin főszerkesztőjének, Veronika Khalaydzhi asszonynak, valamint Valeriy Krivoshey úrnak, az Ukrán Upakovka magazin főszerkesztőinek.

 

 

Magyarország

A gazdaságvédelmi akcióterv öt fő területre, a munkahelymegőrzésre, a munkahelyteremtésre, a kiemelt ágazatok megerősítésére, a vállalkozások finanszírozására, valamint a családok és nyugdíjasok védelmére koncentrál. Az öt fő terület intézkedéseire rendelkezésre álló forrás összértéke mintegy 9 000-10 000 milliárd forint között lesz 2020-2022 között, ami a GDP 18-20%-a. Idén a kiemelt intézkedésekre mintegy 6 100 milliárd forint keret áll rendelkezésre.

A kamat- és tőkefizetési moratórium mintegy 3 600 milliárd forint keretet nyit meg a vállalkozások számára. A munkahelyvédelmi bértámogatásra 195 milliárd forintot szánnak, a kutatásfejlesztésben dolgozók 40 százalékos bérkiegészítésére pedig 32 milliárd forint áll rendelkezésre.

A jelenlegi számítások alapján az adócsökkentések és adminisztrációs egyszerűsítések mintegy 300 milliárd forintot hagynak a gazdaságban, ideértve a 2 százalékpontos szociális hozzájárulási adócsökkentést is.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a mikro-, kis- közép- és nagyvállalkozásoknak munkahelymegtartására és újak teremtésére, valamint a hatékonyság növelésére pályázati támogatásokat indítanak. Első körben 100 milliárd forintot hirdetnek meg, de további források megjelenésére lehet számítani, ha a tapasztalatok ezt indokolják.

 

 

Statisztika

A KSH adatbázisából a 2019.01-04. és a 2020.01-04. havi adatokat összehasonlítva ezek az alábbiak szerint alakulnak:

A kilengéseket leszámítva, a három csomagolóanyag típus esetében (papír, műanyag, üveg) lényegében azonos eredmény mutatkozik. Az acél -7%-a sem rendkívüli, hiszen ezekben az adatokban a konzervszezon értékei még nem szerepelnek. A fa esetében a 25%-os csökkenés esetleg magyarázható az autóipar visszaesésével, de az aludobozok 48%-os növekedésének nem látszik a magyarázata, talán a kijárási korlátozások számlájára írható.

Örményország

A hivatalos adatok szerint 2020 első negyedévében Örményország gazdasági növekedése 3,8%-ot tett ki, elsősorban a kereskedelem és a szolgáltatási ágazat miatt. Nagy volt a növekedés a pénzügyi és biztosítási ágazatban (21,2%) és a feldolgozóiparban (21%). Az ipari termékek növekedése 8,7% volt, a bruttó termékbővülés a mezőgazdaságban csak 4,5%, míg az elektromos energia előállítása mintegy 14,8%-kal növekedett. Ugyanakkor az építőipar körülbelül 15%-kal visszaesett.

A koronavírus miatt márciusban a szállítmányozás 11%-kal, 2020. év további három hónapjában pedig 1010%-kal csökkent. A nemzeti valuta megtartotta helyzetét. Az Örményországba érkező turisták száma 15%kal csökkent 2020. év első félévében, ami 35 ezer embert jelent. Ennek következtében a pénzügyi veszteségek 2019-hez képest mintegy 40 millió USD-t tettek ki. Márciusban az áruforgalom 16%-kal csökkent, majd három hónapig további 4%-kal. Csökkent az export az EU-országokba és az eurázsiai gazdasági unióba tartozó államok felé. Növekedett ellenben az import Olaszországból, Szlovákiából, Üzbegisztánból és Kirgizisztánból. A Kínából származó behozatal 5,8%-kal csökkent, míg az oda irányuló kivitel 14%-kal növekedett.

A koronavírussal kapcsolatban az örmény kormány mintegy 19 programot hajtott végre: a GDP 2,29%-ának megfelelő összegben 484 000 vállalat és 1,1 millió magánszemély pénzügyi támogatására.

A mezőgazdaságban a hitelezési tevékenység március végén 1516%-kal nőtt. Január-áprilisban az ipar 8,6%-kal, az építőipar 21%-kal csökkent.

A közlekedés területén 2%-os növekedés volt megfigyelhető elsősorban a vasúti közlekedés miatt, ahol a forgalom növekedése 7,8%-ot tett ki. Az országúti szállítás ellenben 4,2%-kal, a légi közlekedés 12,5%kal csökkent. A kommunikációs ágazatban 2,8%, a kereskedelemben pedig 8,6% volt a visszaesés.

A gazdasági aktivitás áprilisban 5%kal csökkent, a külkereskedelem pedig január-április között a 2019. év azonos időszakához képest 8,7%kal csökkent.

A 2020-ra vonatkozó előrejelzések szerint Örményország GDP-je 3,5%kal csökken.

 

 

Szlovákia

Grafikonok:

  1. az első negyedévben csökkenő értékesítés;
  2. az értékesítés visszaesését befolyásoló okok;
  3. várhatóan hány százalékkal csökken az alkalmazottak száma 2020 végére a Covid-19 járvány miatt;
  4. annak becslése, hogy mennyi időt vesz igénybe egy vállalat visszatérése a válság előtti szinthez.

A nyomdaipari előrejelzések a következőket mutatják:

– alacsonyabb papírfogyasztás,
– költségcsökkentés a könyvek, a folyóiratok és az egyéb nyomtatványok (katalógusok, szórólapok, naptárak stb.) esetében,
– a nyomtatott termékek átvitele az internetre.

Kormányzati intézkedések a kis- és középvállalkozások, valamint a nyomda- és csomagolóipari szegmens védelmére és támogatására

A kormány jóváhagyta a társadalombiztosítási díjak újabb halasztását a munkáltatók számára. Ezek megfizetését 2020. december 31-ig el lehet halasztani. A halasztás feltétele a forgalom 40%-os vagy annál nagyobb mértékű csökkenése.

A Gazdasági Minisztérium az energiaárak fokozatos deregulációját tervezi a kis- és középvállalkozások számára annak érdekében, hogy fokozódjon a verseny az energiapiacon, ezáltal a csökkenés megjelenjen a számlákban is.

A Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma felhívta a figyelmet a világjárvány elnyúló időszakára és az ahhoz kapcsolódó lehetőségre, hogy elhalasszák az adóbevallást és az adó megfizetését. Az adóbevallás benyújtását és a jövedelemadó befizetését egy hónappal a világjárvány hivatalos vége után kell benyújtani. Hasonlóképpen, ha az adózó március vége előtt elhalasztotta az adóbevallás benyújtásának határidejét, akkor nem kell benyújtania, vagy megfizetnie az adót ezen határidőn belül. Az is igaz azonban, hogy ezt meg kell tennie a pandémiát követő hónap végéig.

A Parlament július 17-én elfogadta az állami bérleti díjakról szóló törvényt. Az eredeti javaslathoz képest a törvényben változás történt: a bérlő 48 hónapig védelem alatt áll a bérleti díjak emelése ellen.

 


1. grafikon


2. grafikon


3. grafikon


4. grafikon

 

A Pénzügyminisztérium közleménye emlékeztette a cégeket és az egyéni vállalkozókat arra a lehetőségre, hogy a járvány idején és a válságot közvetlenül követő hónapokban ne fizessenek adóelőleget. Ehhez legkésőbb 15 nappal az előleg esedékességének lejárta előtt nyilatkozatot kell benyújtania az érintett adóigazgatóságnak az értékesítés több mint 40%-os csökkenéséről.

 

Ukrajna

Ukrajnában általános visszaesés tapasztalható a COVID-19 világjárvány idején. 2020. év első öt hónapjában az ipar összességében 8,7%-kal esett vissza, bár az élelmiszertermelés és az italok előállítása csak 1%-kal csökkent, a gyógyszerek esetében pedig 6,7%os növekedés volt tapasztalható. E termékek gyártásához a csomagolóanyagokat az ukrajnai gyártás és az import csomagolóanyagok beszállítása biztosította.

A csomagolóipari vállalatok 81%-a kapott kevesebb megrendelést termékeire, a 6%-uk megrendelései változatlanok maradtak, 13% pedig növekvő megrendelésekről számolt be. A cégek 19%-a kénytelen volt csökkenteni. 75% megtartotta alkalmazottai számát, 6% pedig szabadságra küldte a dolgozókat. A vállalatok felénél fizetéscsökkentést jelentettek be, 44%-nál nem volt változás, 6%-a pedig növelte a fizetéseket.

Az ukrán kormány a kis- és középvállalkozások számára hitelmoratóriumot jelentett be, a Nemzeti Bank pedig 6%-ra csökkentette az üzleti hitelezés diszkontrátáját. De a fő finanszírozás a kormány feladata volt, hogy biztosítsa az orvosi létesítmények számára a szükséges eszközöket, felszereléseket és anyagokat a karantén során.

 

 

Csaba László