fbpx

Rajtaütés a hamis raklapszállítmányon

Írta: Transpack - Hirdetés - 2020 október 20.

A nemzetközi szabványoknak megfelelő UIC/EUR raklapok hamisítása, szakszerűtlen javítása életveszélyes. A legapróbb hibák is jelentősen csökkentik a rakodólapok teherbírását, szerkezetének stabilitását. A probléma jelen van, októberben Hernádon kellett fölszámolni egy üzemet.

 

szabályos raklap

 

MÁV-REC: az UIC/EUR rakodólapok hamisítása nem játék

A MÁV-REC Kft. 2004 óta végzi Magyarországon és Romániában az UIC/EUR rakodólapok engedélyezési és piacfelügyeleti tevékenységét. A biztonságos logisztika érdekében a MÁV-REC Kft. a kezdetektől föllépett. A cél ma is a raklapokat engedély nélkül javító és gyártó üzemek megszüntetése. Szomorú statisztika, hogy az elmúlt 16 évben 15-20 üzemre kellett lakatot tenni a NAV segítségével.

Három hétig tartó előkészítő munkát követően októberben Hernádon tartott rajtaütést a MÁV-REC Kft. az adóhatósággal. A kft. munkatársainak korábban föltűnt a javítói engedéllyel nem rendelkező telephely, ezért követni kezdték a szállítmányokat. A megfelelően előkészített intézkedést az adóhatóság munkatársaival október 14-én hajtották végre. A gyanú beigazolódott, a telephelyen nagy mennyiségű, engedély nélkül javított UIC/EUR rakodólapot foglaltak le. A helyszínen a javításhoz szükséges szerszámokat és alapanyagot is találtak. A hamisító a javítás helyszínéül szolgáló zárt csarnokot azóta nem használhatja.

A szakértői véleményt a MÁV-REC Kft. készítette el, a hamisítás összes hibáját megtalálta a szakértő. Amellett, hogy a rakodólapokat nem a szabvány előírásainak megfelelően javították, azt is megállapította, hogy az engedély nélküli tevékenység folyamatos volt. A hamisító sajnálatos módon egy multinacionális vállalatnak szállította az illegálisan javítgatott rakodólapokat. A MÁV-REC Kft. ezért amellett, hogy tájékoztatta az esetről a vásárlót, ingyenes képzést ajánlott fel számára, hiszen megfelelő tudás megléte esetén nem vásárolna hibás terméket.

 

A MÁV-REC Kft. honlapjáról letölthető az engedéllyel rendelkező gyártók és javítók listája. Itt biztosan ellenőrzött, szabványos és minőségi rakodólapot lehet vásárolni.

 

 

www.mavrec.hu