fbpx

Körforgásos gazdaság a gyakorlatban

Írta: Transpack-2020/V. lapszám cikke - 2020 november 07.

2018. októberi bevezetése óta több mint 400 szervezet – amelyek a világon felhasznált műanyagcsomagolások mennyiségének 20%-át teszik ki – írta alá a New Plastics Economy Global Commitment kötelezettségvállalást.

A kötelezettségvállalásnak nem célja a műanyagok teljes betiltása. Ez jelentős fordulópont. Ehelyett választ kell találni arra, hogy melyik csomagolási típus támogatja a legjobban a körkörös gazdaságra való átmenetet.

 

Mika Joukio
Mika Joukio

 

Arról van szó, hogy figyelembe vesszük a termékek és az azokhoz kapcsolódó csomagolások teljes életciklusát, szén-dioxid-kibocsátását, a nyersanyagok eredetétől a termékek és csomagolások tervezésének, előállításának és szállításának, valamint használatukat követő újrahasznosításának vagy újrafelhasználásának módjáig. A karton tökéletes példa arra, hogyan működik a körforgásos gazdaság a gyakorlatban. A karton újrahasznosítható, és nagymértékben újra is hasznosítják, valamint komposztálható és megfizethető.

A kartoncsomagolás bizonyos mértékig újrafelhasználható. Nem minden műanyagcsomagolást lehet kartonnal helyettesíteni. Számos fogyasztási cikknek – különösen az élelmiszernek – védelmi tulajdonságokkal rendelkező csomagolásokra van szüksége, amelyek védenek az olajtól, a zsírtól, a víztől, a nedvességtől vagy a levegőtől. Ezekre a követelményekre egy öko-barrier megoldással válaszoltunk: egy műanyagmentes karton öko-barrier réteggel és a fenntartható csomagolás minden előnyével. És ami a legfontosabb: könnyű újrahasznosítani.

Számos alternatív anyagot fejlesztenek és tesztelnek az elkövetkező öt-tíz évben, amíg megszületnek a végfelhasználók különböző kategóriáinak legmegfelelőbb megoldások. A Metsä Boardnál ügyfeleinkkel együtt aktívan folytatjuk a fejlesztést mind az anyagok, mind pedig a tervezés területén. Ez izgalmas utazás lesz.

 

Forrás: Metsä Board Magazine 2020
Szöveg: Mika Joukio
Fotó: Metsä
Fordította: LUPE Magazin