fbpx

Környezetbarát mozdony állhat munkába hazánkban

Írta: Csomor Zsolt - 2020 november 30.

A Rail Cargo Hungaria (RCH) két hibrid vontató- és két hibrid tolatómozdonyt rendelt a világ egyik legnagyobb vasúti járműgyártó vállalatától, a kínai CRRC-től. Az első mozdony elkészült, úton van Európa felé, és tesztelése hamarosan megkezdődik Magyarországon.

 

 

A járművet a világ legnagyobb vasúti járműgyártó vállalata, a CRRC Zhuzhou mérnökei tervezték, a gyártás a Hunan tartományban lévő üzemben történik. A 2019-ben kötött szerződés értelmében a CRRC a Rail Cargo Hungaria által megadott paraméterek szerint fejleszti ki a villany-hibrid üzemű, nulla emissziós tolató-, valamint a nagy teljesítményű vontató mozdonyokat. Egyelőre két-két jármű készül, de ha a gépek teljesítik a társaság elvárásait, további húsz-húsz mozdony gyártására is lehetőség lesz – mondta Kovács Imre, a Rail Cargo Group igazgatóságának tagja. A csoport összesen kétszáz hibrid tolatómozdonyt kíván beszerezni.

A hibrid technológia meglehetősen új a vasúti üzemben, de mert az EU a jövőben nem támogatja dízelmozdonyok vásárlását, új megoldásokat keresnek a fuvarozók. A Last Mile villany-hibrid vonat képes rá, hogy a nyílt pályán áramszedős villanymozdonyként mozgassa a szerelvényt, majd a nyílt pályáról letérve, akár több tíz kilométeren át akkumulátoros üzemmódban eljuttassa azt az átrakóhelyre.

 

Kép forrása: Rail Cargo