fbpx

Óceáni műanyaghulladékot hasznosít a nonprofit szervezet

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 16.

Az óceánok műanyagszennyezése hatalmas probléma, miközben maga a műanyag hasznos is lehet. A The Ocean Cleanup célul tűzte ki, hogy a Csendes-óceánt megtisztítsa a hatalmas szemétszigettől, a begyűjtött műanyaghulladékot pedig hasznosítja.

 

Az első termék egy napszemüveg

Boyan Slat feltaláló, környezetvédelmi aktivista, a The Ocean Cleanup nonprofit szervezetet alapítója korábban bejelentette, hogy a csendes-óceáni szemétszigetből származó hulladék újrahasznosítására készülnek.

 

Műanyaghulladékból szemüveg
A program első terméke a napszemüveg (Forrás: The Ocean Cleanup)

 

A készítők bíznak benne, hogy ezzel felhívhatják a figyelmet a műanyaghulladék veszélyeire, illetve az újrahasznosítás erejére.

A projekt hosszú előkészület után 2019-ben vágott neki a Csendes-óceánon sodródó hatalmas szemétsziget megtisztításának. Slaték azt is célul tűzték ki, hogy a begyűjtött hulladékokat valamilyen módon hasznosítják.

A vásárlók hozzájárulhatnak a többi hulladék eltüntetéséhez

A program első ilyen terméke a napszemüveg, aminek darabja 199 euróért szerezhető be. A befolyó pénzt a projekt finanszírozására fordítják, hogy jövőre is ellátogathassanak a szemétszigethez. A becslések alapján egy-egy darab árából 24 futballpályányi területet tisztíthatnak meg. Ezzel a vásárlók hozzájárulhatnak a többi hulladék eltüntetéséhez.

A terméket Yves Béhar tervezte, a gyártást pedig az olasz Safilóra bízták. A The Ocean Cleanup szerint a napszemüvegek igen tartósak, azokat egy életen át használhatják. A termék tokja szintén újrahasznosított műanyagból készült.