fbpx

A logisztika is mind inkább a robotizálás irányába fordul

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 18.

Az elmúlt hónapokban több, különféle ágazatokban tevékenykedő és különböző méretű szervezet helyezett üzembe MiR robotokat. A végfelhasználók szerint a robotizálás legfőbb eredményének mindenekelőtt a költség optimalizálása, a belső szállítási folyamatok hatékonyabbá tétele, valamint az alkalmazottak több területen való bevethetősége tekinthető.

 

autonóm mobil robot
MiR500 autonóm mobil robot munka közben a lengyelországi Schneider Electric vállalatnál (Forrás: MiR)

 

A közép- és kelet-európai piac – a 2020-as értékesítések 10%-a

A Mobile Industrial Robots (MiR) 2020-ban megerősítette partnerhálózatát a közép- és kelet-európai régióban a forgalmazók és a rendszerintegrátorok tekintetében egyaránt. Az autonóm mobil robotok (AMR) telepítésében leginkább érintett szektor az autóipar, illetve a hozzá kapcsolódó szegmensek. Azonban az FMCG és a logisztika iparágai felől is egyértelmű kereslet volt megfigyelhető.

Kép 01 képalá seo: autonóm mobil robot

Kép 01 képalá webre: MiR500 autonóm mobil robot munka közben a lengyelországi Schneider Electric vállalatnál (Forrás: MiR)

A lengyel, cseh, szlovák és román cégek mellett a magyar vállalatok felől is növekedés volt tapasztalható.

Az idei év megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatottak a gyártási folyamatok az előre nem látható helyzetek miatti leállásoknak. A robotoziálás rugalmasságot nyújt, és stabil működést garantál kedvezőtlen körülmények között is – mondta Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots kelet- és közép-európai régiójának értékesítési igazgatója.

 

A fertőtlenítésben is felértékelődött a szerepe

Autonóm mobil robotokat raktárakban és modern ipari üzemekben egyaránt alkalmaznak. 2019 végén és 2020-ban jelentős növekedést mutatott az AMR-robotok fertőtlenítési feladatokban való használata is különféle területeken, beleértve az egészségügyet, az ipart és közintézményeket is – tájékoztatott erről Søren E. Nielsen, a Mobile Industrial Robots elnöke.