fbpx

Erre számíts, ha logisztikai területen helyezkednél el!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 19.

A logisztikai és ellátási lánc területen a 2020-as évben megfigyelhető volt a szakterület folyamatainak fejlesztésére és bevezetésére fektetett kiemelkedően magas hangsúly a multivállalatoknál. A Hays szakértői betekintést nyújtanak a logisztika és ellátási lánc területén uralkodó legfontosabb trendekhez.

 

Kiemelkedő jelentőségű a lean ismerete

Az anyaggazdálkodási, termeléstervezési és a raktározási munkafolyamatok a technológiai rendszerek hatékony használatával egyre gyorsabbá válnak. Nem meglepő tehát, hogy a vállalatok leginkább a technikai affinitással rendelkező jelölteket részesítették előnyben. A logisztika területen az intelligens megoldások térhódítása mellett megfigyelhetők a termelési és gyártási költségek folyamatos csökkenése, ami kifejezetten kedvező a hazai és külföldi vállalatoknak, befektetőknek.

A magyarországi gyártószektor továbbra is bővül, aminek hatása nagyban befolyásolja a logisztikai terület bővülését és fejlődését. A technológiai fejlődés térnyerése végett a lean eszközök, folyamatok ismerete kimagaslóan fontos. A gyártókörnyezetben szerzett tapasztalat egyre nagyobb elvárás a multinacionális vállalatoknál.

 

logisztika
A jelentős szakmai ismeret mellett az idegen nyelvtudás is elengedhetetlen a logisztikai ágazatban.

 

A műszaki beszerzés egyre fontosabbá válik

A költségek szerepe a vállalatoknál meghatározó, így óriási figyelmet fektetnek a beszerzésre. A műszaki beszerzés továbbra is a logisztikai szektor legdinamikusabban fejlődő területe, így a pályázó műszaki tudása nagy előnyt jelent.

A vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a projekt beszerzésre. A kategóriák egyre specifikusabbak, szélesebb skálán mozognak, mindemellett a vállalatok a minél több kategóriában szerzett tapasztalatot részesítik előnyben. Az tapasztalható, hogy az ártárgyalásokon szerzett tapasztalat, stratégiai gondolkodás, kommunikáció, valamint az idegennyelv tudás megléte meghatározó.

A releváns szakmai tapasztalat mellett, elengedhetetlen az angol nyelvtudás, illetve a német nyelv ismerete előnyt jelent. Azok a vállalatok, ahol, központosítják az operatív logisztikai folyamatot, egyéb speciálisabb nyelvtudásra lehet szükség, például holland, francia, spanyol vagy olasz nyelvismeretre.

 

Költségcsökkentés és folyamatfejlesztés: ezt hozza 2021

2021-ben a Hays szakértői  arra számítanak, hogy a költségek csökkentése és a folyamatok fejlesztése továbbra is fő fókusz lesz a vállalatoknál, így a terület folyamatos fejlődése továbbra is várható. Új gyártósorok, gyárak, egyéb befektetések érkezése már folyamatban van és továbbiak jöhetnek létre 2021-ben. A bérek növekedése és a jó szakemberek számának emelkedése is valószínűsíthető.