fbpx

Logisztikai raktárközpont okos megoldásokkal

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 20.

A villamossági termékek kis- és nagykereskedelmével foglalkozó Daniella Kft. csaknem 2 milliárd forintos beruházás keretében új logisztikai raktárközpontot épít, ami a vállalat szerint a hazai villamossági piac legfejlettebb és leginnovatívabb raktára lesz.

 

logisztikai raktárközpont
Az új csarnokban a robotizált raktári rendszer feladata az apróanyagok raktározása, kiszedése és csoportosítása (Forrás: IoT ZóNA)

 

Megduplázott raktárkapacitás

A Daniella Kft. átfogó fejlesztése nem csupán technológiai jellegű, de nagymértékű létszámbeli növekedést is jelent, hiszen a logisztikai munkaerőállományt – a robotizáció ellenére is – 40 százalékkal bővítik.

A vállalat nyáron a Magyar Nemzeti Bank vállalati kötvényvásárlási programjának keretében 3,6 milliárd forintos sikeres kötvénykibocsátást is végrehajtottolvasható az IoT ZóNA oldalán. Ennek köszönhetően több nagy volumenű fejlesztés megvalósulása is felgyorsult. Ezek közül legjelentősebb a nagytarcsai logisztikai központ megépítése, amivel 2021. január elejétől raktári kapacitásuk duplájára, 12 ezer négyzetméterre nő.

 

Robotizált okosraktár

Napjainkban az innovatív és gazdaságos logisztika, az ipar 4.0 egyre nagyobb arányban alkalmaz automatizált, programok által vezérelt okosmegoldásokat. Ilyen az új csarnokban hamarosan szolgálatba álló robotizált raktári rendszer is, amelynek feladata a villamossági piacon ismert apróanyagok raktározása, hatékony kiszedése és csoportosítása.

A négy emelet magas raktári polcsorokról egyedi módon, erre a célra fejlesztett szoftver által vezérelve zajlanak a raktározási és kiszedési munkálatok. Az innovációnak köszönhetően a logisztikai folyamatlánc egy része automatizálttá válik, felgyorsul, még pontosabb lesz.