fbpx

Aktív vírusellenes bevonat –tekintettel a járványhelyzetre

Írta: Transpack-2020/VI. lapszám cikke - 2020 december 26.

Egy finnországi vegyipari technológiai start-up vállalkozás, az AFFIX Labs kifejlesztett egy felületi tisztító terméket Clean N Coat néven, mely vírusellenes bevonatot képez. Úgy alkalmazzák, mint bármely más alternatívát, ám ez szinte láthatatlan, ultravékony, antimikrobiális bevonatot hagy maga után. Aktívan védi a felületeket akár 7 napig. A vizsgálatok során a bevonat több mint 300 érintésig kitartott.

 

A vírusok és baktériumok 99,99%-a ellen hatékony

A Clean N Coat termék egy Si-Quat nevű tartós vírusellenes bevonatot tartalmaz. Az AFFIX Labs fejlesztette ki ezt még az év elején. Tesztelték különböző laboratóriumokban, többek között a Lisszaboni Egyetemen, Portugáliában. A Si-Quat bebizonyította, hogy hatékony a vírusok és baktériumok 99,99%-a ellen, beleértve a COVID-19 kórokozóját is.

Ez nyugalmat ad nekünk otthonainkban. Azt, hogy hazatérünk egy biztonságos helyre, ha a mindig használt háztartási tisztítószereket egyszerűen kicseréljük a Clean N Coat-ra, a tisztaságon túl aktív antimikrobiális réteggel – mondta Tom Sam, az AFFIX Labs vezérigazgatója.

A vállalkozások számára még nagyobb előnyt hordozhat. A legtöbben hatalmas változást tapasztaltak a napi vagy akár óránkénti tisztítással és fertőtlenítsésel szemben, ami jelentős zavart okoz a mindennapi tevékenységekben. A Clean N Coat lehetővé teszi számukra, hogy biztonságosabb helyiséget biztosítsanak mind az alkalmazottak, mind az ügyfelek számára. Olyan felületekkel, amelyek normál körülmények között akár egy hétig aktívan antimikrobiálisak. Az egyetlen vékony réteg 300 érintésig ellenáll a súrlódásnak – folytatta Tom Sam.

 

 

Hogyan működik?

Ugyanúgy kell a felületre permetezni, mint az általános felületi tisztítószereket. A Clean N Coatazonnal megszárad, miközben létrehozza a „Si-Quat” effektust. Zsírtalanít és tisztít, de gyorsan megszárad, így vékony, tiszta és tartós réteg marad a környezettudatos fertőtlenítőszer után, ami a felülethez kötődik, perceken belül megöli a hozzá érő vírusokat és baktériumokat. Alkalmazható kemény felületekre, asztallapokra és pultokra, valamint puhább bútorokra is. A fejlesztő cég információi szerint a Clean N Coat hamarosan piacra kerül fogyasztói méretű és környezetbarát aeroszolos csomagolásban.

 

A fejlesztés itt nem áll meg

A világ minden részén dolgozó partnerekkel együttműködve az AFFIX Labs igyekszik vezető szerepet játszani az antimikrobiális bevonatok terén. Partneri kapcsolatban áll az Immersive Planet céggel, hogy világszerte Clean N Coat és Si-Quat vírusellenes bevonattal lássa el a vidámparkokat. Finnországban további tesztek folynak éttermekben és taxikban, Máltán pedig oktatási intézményekben, szállodákban és nyugdíjas otthonokban. Emellett a koronavírus-járvány újabb hulláma okán most induló kísérleti programok indiai, dubai és spanyol szállodákban.

 

Csaba László