fbpx

Ez ám a logisztika – házhoz szállít a robot

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 28.

A koronavírus-járvány terjedésével az Egyesült Királyságban is egyre nagyobb az igény a valóban érintésmentes kiszállítási megoldásokra. Milton Keynes városában nyolc Co-op üzletnél amennyiben a vásárló kéri, házhoz szállít a robot.

 

robot házhoz szállít

(Forrás: The Telegraph)

 

Olyanok is igénybe veszik, akik korábban nem is rendeltek a cégtől

Az autonóm járműveket a Starship Technologies biztosítja. A program bővüléseként az érintésmentes szolgáltatás hamarosan Northamptonban is igénybe vehető: első lépésként mintegy 5000 háztartás kiszolgálásával.

Az eddigi tapasztalatok szerint több olyan megrendelő is igénybe veszi a gépi futárok segítségét, aki előtte még soha nem rendelt tőlük az interneten – mondta Chris Conway, az áruházlánc e-kereskedelmi igazgatója.

 

robot házhoz szállít

Csupán egy alkalmazás szükséges a rendeléshez és a zár kinyitásához (Forrás: BBC)

 

Csupán egy alkalmazás szükséges a rendeléshez

A vevők egy alkalmazáson keresztül adhatják le megrendeléseiket, és a gép lezárt tároló rekeszét is ennek segítségével nyithatják ki. A robotok akár 5 mérföldes távolságot is képesek önállóan megtenni. Nem jelent akadályt számukra a járda és az útkereszteződés sem. Tájékozódásukat tíz kamera és ultrahangos szenzorok mellett radar és GPS is segíti. Az útjukban lévő esetleges akadályokat 360 fokos látószögüknek és helyzetfelismerési képességüknek köszönhetően érzékelik és kikerülik – olvasható a BBC és az IoT ZóNA oldalán. Kifinomult számítógépes látásuk és szoftverük segítségével képesek azonosítani az olyan objektumokat, mint az autók, a gyalogosok, a közlekedési lámpák és a járdák.