fbpx

Hol folyik el a pénz a raktárban?

Írta: Transpack-2020/VI. lapszám cikke - 2021 január 05.

Kevesebb költség, emberi munkaerő, tér és energia. Több pontosság, hatékonyság – ezt nyújtja a robotok alkalmazása a komissiózásban.

Az újabb fejlesztésű raktári, intralogisztikai robotok és intelligens alkalmazások révén „holnaptól” nemcsak a raktári árumozgatás, a komissiózás, az egységrakományok összeállítása lesz hatékonyabb, pontosabb és gyorsabb, de gyorsabb lesz a beruházás megtérülése is. Mindezt konkrét esettanulmányok bemutatásával támasztotta alá Zahornitzky Tamás a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja (NLV) online konferenciáján. Az ipari automatizálással és rendszerintegrációval foglalkozó Gamma Digital (GD) értékesítési vezetője az intralogisztikában hatalmas gyorsasággal terjedő robotalkalmazások fő indokaként a pontosabb és olcsóbb munkavégzést, a kisebb üzemeltetési költségeket jelölte meg. A címbeli kérdésre a válasz: a komissiózás és a tárolás, amelyek ma még a raktározással összefüggő költségek kétharmadát emésztik fel.

 

robot

 

A raktári, gyári innovációk egyik ígéretes irányaként a Gamma Digital saját szoftvere mellett olyan AGVket alkalmaz, amelyek a gyártó- és a szerelősor között betanított ipari kamerák ellenőrzése mellett végzik a rakatok mozgatását. Előnye a pontosságon és a biztonságon túl a kiszámítható JIT-gyártásellátás, a teljes nyomon és visszakövethetőség, a humánerőforrások megtakarítása, sőt, még a göngyölegek folyamatos visszaszállítása is üresjáratok nélkül.

A másik esettanulmány egy disztribúciós raktárban a kamionok, rakományok berakodási kapura, súlyra, időzítésre optimalizált megoldását mutatta be. A kimenő árumennyiség biztosítását a kültéri kamerák mellett a GD SCADA szoftveres rendszer biztosítja. Ennek előnye, hogy minden rakodás, rakomány azonosítható. A valós időben rögzített műveletek révén folyamatosan valós állapotokat mutat a leltárnyilvántartás, nincs tévesen kiszállított mennyiség vagy tétel.

A harmadik működő alkalmazás lényege, hogy az egy- vagy többszintű, kerekekkel mozgatható raktári zsámolyok alá begördülő AGV enyhén megemeli a kiválasztott terméktároló-egységet, és azt a kívánt helyre szállítja a raktár „digitális sakktáblaként” szolgáló területén. A rendszer új építésű raktárnál már a beruházás idején, átalakítással létrejövő raktárban 2-3 év alatt megtérül. Nem igényel fűtést, világítást vagy szellőztetést, 50-70%-kal kevesebb munkaerő- és térigénye van, 99,99%-os pontosságával együtt pedig 3-4-szer hatékonyabb a hagyományos anyagmozgatási megoldásoknál.

 

Kohout Zoltán