fbpx

Alkotmánybíróság előtt a hulladéktörvény

Írta: Sándor Ildikó - 2021 január 18.

A Parlament 2020. december 15-én elfogadta a hazai hulladékgazdálkodás rendszerének teljes körű átalakítását kezdeményező törvényt. Természetesen a CSAOSZ az ÖKO-Pannon-nal karöltve még a törvénytervezetet szakmai és jogi oldalról is elemezte, elemeztette, és végeredményeként több, jogszabályba ütköző, esetenként az Alaptörvénnyel ellentétes szabályozáselemet azonosított a tervezetben. Mindezt a szakmai szervezetekkel megvitatva a Kormány és az Országgyűlés megfelelő fórumához fordultak, véleményüket eljuttatták a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz is. Ennek ellenére a Parlament a törvényt elfogadta.

 

Lakossági hulladék, hulladéktörvény

A lakosság érintett, csak nem feltétlen érzi

 

Fordulat a fa alatt

Karácsony előtt azonban váratlanul a Köztársasági elnök a törvény néhány elemét Alkotmányellenesnek találta, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult. A négyoldalas beadvány alapját pont a CSAOSZ által azonosított jogellenes rendelkezések adták, és várhatóan 30 napon belül újra döntés születik az ügyben.

Köztudott, hogy Kormány a hazai hulladékgazdálkodási rendszert teljes körűen át kívánja szervezni, ami több szempontból is üdvözölendő, hisz csak részben tudjuk teljesíteni az uniós elvárásokat – ahogy erről korábban részletesen beszámoltunk. Így elkerülhetetlen, hogy az évente 50 milliárd forint veszteséggel végzett közszolgáltatás ne újuljon meg. Azonban nem helyes út a lakossági hulladékgazdálkodást az önkormányzatok bevonása és a fogyasztók ösztönzése nélkül megvalósítani.

Az egyes műanyag, üveg és fém italcsomagolások betétdíjas – visszaváltási díjas – rendszerének bevezetése, az elkülönítetten gyűjtött hulladék mennyiségének növelése és minőségének javítása szempontjából jó hír, azonban a tervezett formában bonyolult és drága. Ráadásul a visszaváltási díjjal érintett egyes anyagáramok (főképp a sokat kritizált PET palackok) esetében még 100%-os visszagyűjtés esetén sem eredményezik az uniós célok teljesítését.

Az alkotmánybíróság döntéséről hamarosan beszámolunk.

 

hulladékgazdálkodás - törvény

A hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása alapjaiban jó hír, fotó: Halászlakért Egyesület