fbpx

Ki az okosabb: a sofőr vagy a kínai autója?

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 20.

A kínai Geely autógyártó és a Tencent kínai internetes óriásvállalat együtt fejleszti az okos autókban használt technológiát.

 

Kínai autó

Többfunkciós okos járműveké a jövő (Fotó: Geely Auto)

 

A digitális fejlesztés átfogja az autó teljes életciklusát

A stratégiai együttműködés és megállapodás alapján a fejlesztési területek: a digitalizáció; az okos műszerfalak; az önvezető technológiák; az alacsony szén-dioxid kibocsátást célzó fejlesztések.

A két cég – tervei szerint – teljes mértékben digitalizálja a jármű életciklusának minden aspektusát: a termékfejlesztést; a gyártást; a marketinget; a raktározást, a forgalmazást; az értékesítés utáni szolgáltatás területét.

A fejlesztett okos megoldásoknak azért van jelentősége, mert a közúti szállításban is gyorsan meg fognak jelenni az innovatív elemek, ezzel is az anyagmozgatás hatékonyságát, a környezet tehermentesítését segítve.

Külön hangsúlyt kap az okos utastér fejlesztése, melyben a két együttműködő cég saját fejlesztéseiket egy rendszerbe integrálja, intelligens mobil alkalmazásokkal növelnék a gépjármű tudását és emelnék a felhasználói élmény szintjét.

 

Kínai autó

Az okos jármű figyelmeztet (Fotó: Geely Auto)

 

A Geely a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike

Anyacége a Zhejiang Geely Holding Group, amelynek tulajdonában van egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyár, a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak többségi tulajdonosa, és hozzá tartozik még például a brit Lotus Cars 51%-a is.

 

Közös vállalatok a holnap autójáért

A cég a múlt héten jelentette be, hogy közös vállalatot hoz létre a tajvani Foxconn elektronikai vállalattal. Cél: más autóipari vállalatok kiszolgálása akár kész autókkal, alkatrészekkel és okos vezetési rendszerekkel. Ezen túl az elektromos autókkal kapcsolatos konzultációs szolgáltatásokat nyújtanak.

A Baidu kínai internetes óriáscég pedig a múlt hét elején közölte, hogy elektromos járműveket gyártó, közös céget hoz létre a Geely-vel.

 

Kínai autó

Az intelligens rendszer segíti a járművezetőt (Fotó: Geely Auto)

 

Nagysebességű WIFI és digitális szolgáltatások

A Tencent és a Geely első alkalommal 2018-ban folytatott együttműködést egymással. A kínai állami vasútvállalattal közösen hoztak létre egy vállalatot. A cég feladata egyebek mellett nagysebességű WiFi és egyéb, digitális szolgáltatások fejlesztése állt.

Egy 2019-ben kötött megállapodásnak köszönhetően pedig a Geely több modelljében sikeresen integrálták a Tencent járműipari alkalmazásait (elsősorban AI alapú innovatív megoldásokról és felhő szolgáltatásokról van szó).

Forrás: Geely Auto