fbpx

Műanyag és bambusz: együtt veszélyes

Írta: Csomor Zsolt - 2021 január 24.

Az Európai Unió tagállamaiban tilos az olyan élelmiszerekkel érintkező termékek forgalmazása, amik együtt tartalmaznak műanyag és bambusz anyagot is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a következő negyedévig biztosít türelmi időt a forgalmazóknak, hogy kivonják ezeket a termékeket a forgalomból – közölte a hivatal.

 

Korábban sem volt legális a forgalmazásuk

A türelmi időt követően a Nébih fokozottan ellenőrzi, valamint szankcionálja is e termékek illegális árusításátolvasható a Hivatal közleményében. Az utóbbi években egyre több olyan élelmiszerrel érintkező tárgyat forgalmaznak, amelyek műanyagból (általában melaminból), valamint bambusz vagy más természetes alapú anyag hozzáadásával készülnek. Példaként merőkanalakat, evőeszközöket, tányérokat, hordozható poharakat említettek.

 

bambusz műanyag csomagolás

A következő negyedév a türelmi idő (Forrás: Pam LeBlanc)

 

Az EU-ban azért lesz tilos ezen termékek forgalmazása, mert az élelmiszerek és takarmányok gyorsriasztási rendszerében (RASFF) szinte mindennaposak a hozzájuk kapcsolódó bejelentések és hatósági intézkedések. A melamin és a formaldehid együttes kioldódása ugyanis sok esetben jelentősen meghaladja a jogszabályban előírt határértéket.

A műanyag alkotóelemhez engedélyezetten hozzáadható anyagokról külön uniós jegyzék van, a bambusz azonban – több más növényi alapanyaghoz hasonlóan – nem található ezen a listán. Ezért minden, műanyag és nem listás (növényi) összetevő keverékéből álló termék – az összetevők arányától függetlenül – jelenleg is illegális a piacon.

A Nébih felhívja a magyarországi forgalmazók figyelmét, hogy az előírások betartása érdekében a kritikus termékeket haladéktalanul vonják ki a piacról.