fbpx

Sajtóközlemény-CLB Packaging Kft. Projekt zárás

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 január 28.

A 2018-1.1.1-MKI-2018-00003 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása” pályázati program finanszírozásában valósult meg.

 

CLB packaging

 

A CLB Packaging Csomagolástechnikai Kft. 93 755 325 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból az „Innovatív indikációs papírtermékek – Biológiailag reszponzív anyagok előállítása cellulózból” projekt megvalósítására.

A 2019-2020-ban megvalósított 2 éves projekt célja olyan irányított tulajdonságú papíripari termékek kifejlesztése volt, amelyek alkalmasak enzimek vagy egyéb fehérjék rostfelületen történő megkötésére úgy, hogy különböző biológiai reszponzív tulajdonságok alakíthatók ki. Ilyen például a vércsoport meghatározás, hasnyálmirigy aktivitás mérés, vércukorszint mérés. A projekt eredményét illetően konkrét gyógyszeripari érdeklődés mutatkozik, így hiszünk abban, hogy a kifejlesztett termékünk prototípusa valós piaci igénnyel találkozva megfelelő árbevételt biztosít a CLB Packaging Kft. számára a kutatás-fejlesztési tevékenység további finanszírozására, valamint a termék szélesebb piacra történő bevezetésére. A kifejlesztett indikációs papír az agglutináció elvén képes akár vércsoportot, akár vércukorszintet műszer nélkül kimutatni. Ilyen innovatív termék jelenleg nem kapható kereskedelmi forgalomban, de funkcióit tekintve bizonyos területeken felveszi a versenyt a költséges laboreszközök, egészségipari mérőműszer-gyártók összetett rendszereivel az egyszerűsége, műszermentessége és az eredmény gyors meghatározásának köszönhetően. A papíripari rostok felületi tulajdonságait elsősorban a felület polaritása határozza meg. A megfelelő felhasználás érdekében, a rostfelületen elhelyezett, indikációt kiváltó alapanyagok eltérő polaritással kell rendelkezzenek, ezért ezek alkalmazásakor szükséges a rostok áttöltése. Mivel a megfelelő minőségű tapadásához szükséges a rostok felületének az áttöltése, ezért a kutatómunka során optimalizálni kellett az áttöltési paramétereket, míg a megfelelő rostkoncentráció elsősorban a képzett lapok mechanikai (szilárdsági és egyéb) tulajdonságainak optimalizációja szempontjából fontos beállítandó paraméter volt. Összességében elmondható, hogy a projektben elvégzett laborkísérletek eredményre vezettek, a kifejlesztett termékünk piaci bevezetése a projekt zárását követően megkezdődött.

A 2018-1.1.1-MKI-2018-00003 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása” pályázati program finanszírozásában valósult meg.

További információk:
Honlap: www.clbpackaging.hu
E-mail: [email protected]
Dobronyi Tamás projektvezető
Telefon: +36 30 919 6450

CLB packaging