fbpx

Módosított légterű csomagolás a Linde élelmiszeripari gázaival

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 február 04.

Az egyre növekvő fogyasztói igényeknek eleget téve mind minőségben, mind választhatóságban és frissességben, a Linde szakemberei azért dolgoznak, azért fejlesztik és tökéletesítik az alkalmazásokat, hogy az élelmiszeripar a termékek tartósítását természetes módszerekkel tudja megvalósítani.

 

védőgázos csomagolás
Védőgázos csomagolás (Forrás: Linde)

 

Hosszan tartó frissesség

A vásárlók egyre inkább keresik az adalékmentes élelmiszereket. Megnövekedett az igény a házias jellegű ételekre, ezért a gázok nélkülözhetetlennek bizonyulnak a hagyományos élelmiszerelőállítási és csomagolási eljárásoknál. Attól a pillanattól, hogy a gyümölcsöt leszedik, a kukoricát betakarítják, vagy a halat kifogják, elkezdődik a versenyfutás az idővel. Ettől kezdve a természetes romlás különböző belső tényezők hatására – mint például a termék víztartalma, pH-értéke, a mikroorganizmusok típusa és mennyisége – veszélyeztetik a termék minőségét és eltarthatóságát.

Emellett külső tényezők – higiéniai feltételek a feldolgozás alatt, hőmérséklet stb. – is befolyásolják a termék frissességét. Annak érdekében, hogy megőrizzük a minőséget és a természetes frissességet, hatékony és intelligens élelmiszermegőrzési megoldást fejlesztettünk ki, ez a Módosított Légterű Csomagolás (MAP).

A természetes gázok, valamint a megfelelő csomagolóanyagok és gépek használata révén a termékek minősége fenntartható, eltarthatósági idejük növelhető.

 

szivárgásérzékelő rendszer
A MAPAX LD gyors és folyamatos szivárgás vizsgálatot biztosít (Forrás: Linde)

 

Egyenletes termékminőség

A Linde által kifejlesztett Módosított Légterű Csomagolás egy olyan alkalmazás, amely a termékről, a csomagolóanyagokról és a gázokról rendelkezésre álló adatokon alapszik, és a csomagolóanyagokat és gépeket, illetve a gázokat szállító cégek közötti szoros együttműködésre épít.

A koncepció célja, hogy a felhasználói igények eredményes és gazdaságos termékcsomagolással találkozzanak. Az eredmény pedig az egyenletes termékminőség a teljes elosztási láncon keresztül, a csomagolástól kezdve a termék tetszetős megjelenéséig a hűtőpultokban vagy az áruházak polcain. Ezen felül, kihasználva a MAP technológia előnyeit, hozzáigazítva az adott termékek speciális igényeihez, az élelmiszeripari gyártók újabb és újabb termékeket állíthatnak elő.

 

Növeli az eltarthatósági időt

A védőgázos csomagolás sikeresen lassítja a termék természetes úton történő romlását, ami egyaránt fontos előny a gyártóknak és vevőiknek, mivel jelentősen megnöveli az eltarthatóságot. Emellett frissen és étvágygerjesztően tartja a terméket, minimálisra csökkenti a romlott visszáru mennyiségét.

A védőgázos technológiával csomagolt áruk nagyobb időközönként és hosszabb távolságra szállíthatók. Mindezek az előnyök rugalmas felhasználást tesznek lehetővé, illetve racionalizálják a munkafolyamatokat. A védőgázos csomagolás hozzájárul új ételek kifejlesztéséhez, valamint a vonzó és piacképes csomagoláshoz.

 

védőgázos csomagolás
A védőgázzal csomagolt termékek hosszabban megőrzik frissességüket (Forrás: Linde)

védőgázos csomagolás
A védőgázos csomagolás lassítja a természetes romlást (Forrás: Linde)

 

A védőgázos csomagolás alkalmazása során figyelembe kell venni:
– a termék kezelését és előállítását,
– a mikroorganizmusok típusát és mennyiségét,
– a higiéniai szintet,
– a csomagolás előtti időt,
– a hőmérsékletet,
– a csomagolandó anyag tulajdonságait, például a gázáteresztő képességét,
– a csomag szabad gáztartalmát,
– a csomagolandó termékhez szükséges gázkeveréket,
– a maradék oxigén szintet.

 

Innovatív szivárgásvizsgálat

A védőgázos csomagolásnál nagyon fontos az alkalmas védőgáz megválasztása, a megfelelő csomagolóanyag és csomagológépek szakszerű kiválasztása.

Ennél a csomagolási módnál a fogyasztói és kereskedelmi elvárások közül az értékmegőrző mellett az értéknövelő funkció áll a középpontban, mivel a védőgázba csomagolt élelmiszerek minőségmegőrzési ideje jelentősen, hetekkel-hónapokkal megnövelhető. A becsomagolt termékek minősége egyenletes, megjelenésük tetszetősebb marad a tárolás ideje alatt. Azonban a legnagyobb gondossággal kiválasztott csomagolóanyag, illetve a legkorszerűbb csomagológép használatával is előfordulhat, hogy hibás csomagolású termék kerül le a gyártósorról.

Az élelmiszercsomagolásban használt berendezések közül az egyik legújabb, innovatív és rendkívül megbízható technológia, a Linde MAPAX LD berendezése, amely gyors és folyamatos szivárgásvizsgálatot biztosít, azaz folyamatosan ellenőrzi a csomag „épségét”: ez a berendezés mind a food, mind pedig a non-food iparágak számára egyaránt jól használható.

Szivárgás és hibás csomagolás előfordulhat, mert nem minden csomag záródik teljesen hermetikusan. Például a termék elakad a lezárásnál, nem megfelelő a csomagolás hegesztése, vagy fizikai sérülés keletkezik a csomagoláson. Ezek a sérülések a termék eltarthatóságának csökkenését eredményezik, sérül a termék, vagy rossz lesz a megjelenése, emiatt válik selejtté. Amennyiben csak szúrópróba szerű ellenőrzéseket tartanak a termék csomagolási folyamata közben, akkor az előző ellenőrzés óta csomagolt összes terméket újra kell csomagolni vagy a selejtbe dobni. Ez viszont a termelési költségek növekedését, vevői panaszokat is eredményezhet. A Linde MAPAX LD berendezése azonban érzékeli a hibás csomagokat, azokat gyorsan és egyszerűen eltávolítja a gyártósorról.

 

zivárgásérzékelő rendszer
A szivárgásérzékelő rendszer segítségével megelőzhetjük a nagyobb mennyiségű hibás csomag gyártását (Forrás: Linde)

 

Így kerülhet hibátlan csomagolású termék a polcokra

A védőgázzal csomagolt termék csomagolásának kezdeti szakaszában élelmiszeripari hidrogént adunk a használt védőgázhoz, amely azonban maximum a keverék 4%-a lehet. Így a csomagolt élelmiszerre semmilyen káros hatása nincs.

Amennyiben a szivárgásjelző berendezés szenzora érzékeli a hidrogént, akkor egy jól látható jelzés aktiválódik. Ez lehetővé teszi a hibás termék eltávolítását a csomagoló vonalról, a csomagolás folyamatába való minimális beavatkozással.

A berendezés használatával a hibás csomagok korán felismerhetők, így amennyiben egyidejűleg több nem megfelelően csomagolt termék is van a gyártási soron, a termelés megállítható, a csomagoló vonal beállítása kijavítható. Ezzel megelőzhető a további selejt, illetve hibás csomag keletkezése. Ez a végtermék jobb minőségét eredményezi, csökkenti az állásidőt, és növeli a vevői elégedettséget.

Amennyiben az élelmiszercsomagoláshoz használható védőgázokról, vagy a csomagolás szivárgásvizsgálatához alkalmas berendezésről szeretne többet megtudni, forduljon a Linde Gáz Magyarország Zrt. szakembereihez.

 

Horváth Zoltán, Falaky Jenő
Alkalmazástechnika
Linde Gáz Magyarország Zrt.
www.lindegas.hu