fbpx

90 éve a logisztikában

Írta: Transpack-2021/I. lapszám cikke - 2021 február 07.

Egy kis szállítmányozással foglalkozó vállalatból mára globális logisztikai szolgáltatóvá vált a DACHSER, miközben a világ 44 országában létesített telephelyet.

A DACHSER története 1930-ban kezdődött, amikor Thomas Dachser szállítmányozási vállalatot alapított. Az alapító nevét viselő vállalat fejlődésének motorja a vállalkozói szellem és a jó befektetési érzék volt. A nemzetközi szállítás iránt megnövekedett igény miatt új rendszerek és megoldások bevezetésére volt szükség a logisztikában, így a cég már 1934-ben több kirendeltséget nyitott Németországban. Tizenhat évvel később pedig Thomas Dachser lett az első fuvarozó, aki légi szállítmányozással foglalkozó irodát nyitott a müncheni repülőtéren, később pedig más városokban is. Az 1970-es években a cég a teljes teherautó-flottáját csereszekrényes szállításra állította át. Ezzel egy fuvarorientált vállalat lett, és a szárazföldi szállítás területén ma is ez a fő tevékenysége. A vállalat már többször bizonyította innovátor szerepét a logisztikában, például a vonalkód-azonosítás bevezetésével vagy a saját informatikai megoldásokba történő befektetésekkel. Ezt a stratégiát ma is folytatja. Saját informatikai részlege mellett több éve működik egy kutatási és fejlesztési osztály is, amely a valós, logisztikai gyakorlatban felhasználható technológiák és folyamatok alkalmazott kutatásával foglalkozik.

 

90 éves a Dachser
Nemzetközi szállítás élvonalába tartozó Dachser idén ünnepli 90. születésnapját

 

A cég hosszú távú jövőképét azzal is megerősítette, hogy az 1990es évek óta prosperáló vállalatokat vásárolt fel: Közép-és Kelet-Európában (EST), Nyugat-Európában (Graveleau, Johnston Logistics), Észak-Európában (Haugsted Group), Dél-Európában (Papp Italia, Azkar, Transunion) és más Európán kívüli régiókban. Például Dél-Amerikában, Ázsiában és a Maghreb régióban is. Ennek ellenére 2020-ban is családi vállalkozás maradt, és a fenntartható fejlődés elvei szerint működik. Ezek teljes mértékben beépülnek a vállalat minden stratégiai döntésébe, függetlenül attól, hogy ez a fenntartható befektetésekre, a saját alkalmazottainak támogatására és fejlesztésére, vagy a társadalmi tudatosságra és az üzleti környezetre vonatkozik.

 

Társadalmi szerepvállalás egy nagyvállalat életében

A DACHSER a fenntartható fejlődéssel összhangban szervezi logisztikai szolgáltatásait, hogy minimalizálja üzleti tevékenységének környezeti hatásait, s HR és társadalmi felelősségvállalásának elvei is fenntarthatók. A vállalat saját akadémiát hozott létre DACHSER Akadémia néven logisztikai szakemberek számára, emellett pedig egy jól kidolgozott hallgatói programot is működtet a logisztika iránt érdeklődő fiatalok számára. A vállalatnál a növekedés a globális felelősségvállalást és azon emberek életkörülményeinek javítását is jelenti, akik nem részesülnek a globalizáció előnyeiből. Éppen ezért 2005 óta a vállalat segíti a gyermekeket és fiatal felnőtteket a „terre des hommes” szervezettel közösen. Az együttműködés keretein belül a DACHSER szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket segítő programokat támogat Latin-Amerika, Dél-Afrika és Dél-Ázsia szegény régióiban.

 

Thomas Dachser és neje
Thomas Dachser 1930-ban alapította vállalkozását

 

Több mint 20 éve Magyarországon

1994-ben indult el a közös munka a Liegl Transport Kft. és a Dachser GmbH között, ami öt év múlva egy új telephely és egy raktár létrehozásával folytatódott, hogy 2000ben a pilisvörösvári telephely megkezdhesse működését a Dachser szabványai szerint. Egy új vállalat jött létre Liegl & Dachser néven, a következő években pedig sorra alakultak a vállalat magyar telephelyei Tiszaújvárosban, Kecskeméten, Pécsett, majd Zalaegerszegen. Újabb mérföldkő volt a vállalat hazai történetében 2006, amikor is megépült az országban akkor egyedülálló veszélyes áru raktár, 7000 m²en a kor legszigorúbb biztonsági előírásainak megfelelően. 2008-ban elindult a Dachser Food Logisticsüzletága Biatorbágyon, és a következő három évben Miskolcon, Szegeden és Debrecenben nyitottak telephelyeket. A vállalat tengeri és légi szállítmányozási üzletággal is jelen van Magyarországon. A két évtized alatt munkatársainak száma megháromszorozódott, ma már több mint 300 munkatárs felügyeli az évi közel 600 000 tonna áru szállítását. A vállalat büszke arra, hogy a pilisvörösvári LIEGL & DACHSER Kft. a térség egyik legnagyobb munkaadója. A logisztikai oktatáshoz való hozzájárulásáról már korábban is írtunk.

 

Vezetőségi generációváltás

A vállalat fenttartható fejlődéssel kapcsolatos víziója a strukturális szervezeti átalakításokban is megmutatkozik. 2015-ben fő üzleti tevékenységeit átalakítva létrejött a Road Logistics, azaz szárazföldi szállítmányozás (beleértve az európai logisztikát és az élelmiszer logisztikát), valamint Air & Sea Logistics néven a légi és tengeri szállítmányozás. A teljes csoport felső vezetésében a közelmúltban változásokat eszközöltek. Többek között a társaság alapítójának unokája, Bernhard Simon átadta a cég operatív igazgatását 2021. január 1-től, és felügyelőbizottsági taggá vált. 2021. január 1.-től Burkhard Eling lett a DACHSER logisztikai szolgáltató vezérigazgatója (CEO), az Igazgató Tanács vezetője és egyben szóvivője. Ő irányítja majd a vállalat központi szervezeti egységeit, a Humán erőforrás, a Marketing, valamint a központi Key Account Management, és a Corporate Governance & Compliance belső divizióit. Eling Bernhard Simon pozícióját követi majd, aki a családi tulajdonban lévő vállalat Felügyelő Bizottságának vezetői tisztségét fogja betölteni 2021 közepétől.

Burkhard Eling
Burkhard Eling lett a DACHSER logisztikai szolgáltató vezérigazgatója (CEO)

 

A 49 éves Eling még 2012-ben lépett be a DACHSER Pénzügyi, Jogi és Adóügyi osztályához helyettes vezetőként. A következő évben pénzügyi igazgatóként (CFO) csatlakozott az Igazgató Tanácshoz, azóta a logisztikai szolgáltató minden üzleti egységére kiterjedő stratégiai ötlet- és innovációs menedzsment programjának vezetője. Eling gazdasági mérnöki diplomával rendelkezik, a Bilfinger SE nemzetközi mérnöki és szervizszolgáltatási konszerntől jött a vállalathoz, ahol korábban kontrolling és belső auditori vezetői tisztséget töltött be, valamint egy amerikai leányvállalat és egy nemzetközi létesítménykezelő szolgáltató pénzügyi igazgatója volt. Burkhard Eling lett a DACHSER logisztikai szolgáltató vezérigazgatója (CEO)

 

Sándor Ildikó