fbpx

Újabb gyártó száműzi a műanyag flakont

Írta: Csomor Zsolt - 2021 február 08.

Februártól már csak a teljes egészében újrahasznosítható alumíniumdobozba csomagolja a Hell Energy Magyarország Kft. az üdítőitalait. A gyártó nem használ többé műanyagból készült flakonokat a szénsavas italaihoz.

 

Mérföldkő az iparág számára

A XIXO italok gyártója, a Hell Energy Magyarország Kft. a beszállítókkal tavaly nyáron meg is kötötték az erről szóló szerződést. A Hydro Circal75 alkalmazása a cég közlése szerint fenntarthatósági szempontból az egész iparág számára mérföldkő, egyben jó alternatív megoldás az elfogadhatatlan mértékűre duzzadt műanyagszennyezés megállításához.

A hatások mellett az sem elhanyagolható, hogy a 250ml-es aludoboz egy pohárnyi mennyiségnek felel meg, ez éppen annyi, amennyit egy alkalommal el tudunk fogyasztani.

A cégcsoport évek óta növeli az aludobozos termékek arányát a portfóliójában, és azt a hosszú távú fenntarthatósági fejlődési programjuk alapján 2020-ban már elérték, hogy a forgalomba 95 százalékban aludobozos italokat engedhettek. E program szerint a Hell 2025-ig csökkenti 1 százalékra a PET-palack használatát, de már most bejelentették, hogy leállították a műanyag palackos szénsavas italok gyártását.

xixo üdítőital (Forrás: xixo)

Környezetbarát a csomagolás, ráadásul a 250 ml-es alumíniumdobozba pont annyi ital fér, amennyit egyszerre szívesen elfogyasztunk

 

Végtelenszer újrahasznosítható

A PET-tel szemben az alumínium italdobozok – megfelelő gyűjtés és kezelés mellett – végtelenszer és teljes mértékben, minőségvesztés nélkül újrahasznosíthatók. Hulladékanyagként is a legértékesebbek az összes csomagolás közül, így visszagyűjtésük és újrahasznosításuk is a legkönnyebben, legnagyobb arányban megoldott. A valaha kibocsátott alumínium mintegy 75 százaléka jelenleg is forgalomban van, a hatékony körforgásnak köszönhetően 60 nappal azután, hogy a fogyasztó a szelektív hulladék tárolóba dobta, ismételten alumíniumdoboz készülhet belőle. Ezzel szemben a műanyag hulladék legnagyobb része több száz évig veszélyezteti az élővilágot. Egy kutatás szerint az évente előállított 78 millió tonna műanyag csomagolás mindössze 2 százaléka kerül újrahasznosításra – olvasható a napi.hu oldalán.