fbpx

Robotkutyát tesztel az Alza.hu

Írta: Csomor Zsolt - 2021 február 13.

Az Alza.hu elsőként hozza Magyarországra a Boston Dynamics fejlesztését, Spotot. A robotkutya már magyar nevet is kapott: Alíz akár házhoz szállításra is képes.

 

Képes különböző minőségű felületeken járni

A robotika a közeljövőben jelentősen átalakítja a világot, és széles körben alkalmazott megoldásokat ad a kezünkbe – mondta Takács Csaba, az Alza.hu igazgatója. Hazánkban elsőként az Alza.hu teszteli és mutatja meg a robotkutyát a nagyközönség számára.

Az egy méter hosszú, és több mint 30 kg tömegű robotkutya képes különböző minőségű felületen járni akár 6 km/h-ás sebességgel is. Kamerákkal érzékeli 360 fokban a környezetét, és maximum 14 kg terhet képes szállítani. A cserélhető akkumulátor 90 percig képes működésben tartani a vízálló eszközt.

 

robotkutya

Alíz kiszolgál, s akár házhoz szállít (Forrás: Alza.hu Facebook oldala)

 

Kiszolgálhat, házhoz szállíthat

Az Alza különböző környezetben és helyzetekben fogja felmérni a robotkutya alkalmazhatóságát. Alíz négy lába segítségével könnyedén megbirkózik a lépcsővel, képes az akadályokat kikerülni, de akár az ajtók kinyitására is alkalmas. Ezért akár képes a bemutatóteremben kiszolgálni a vásárlókat vagy házhoz szállítani a megrendelt terméket.

Az Alza azt is tervezi, hogy Alíz a kínálatába kerül. A robotkutya várható fogyasztói ára egyelőre nem ismert. Jelenlegi értéke több tízmillió forint nagyságrendű, a bevezetésig azonban még sok minden változhat a piacon – olvasható a Store Insider oldalán.