fbpx

Szép kihívás minden szempontot egyszerre érvényesíteni

Írta: Transpack-2021/I. lapszám cikke - 2021 február 13.

Vaskó Anita (Dunapack) díjnyertes sörválogatás-doboza nemcsak a funkció, hanem az ajándék meglepetés céljainak is megfelel

A csomagolástervezésben ugyan közhely, de az egyes darabok megalkotásakor mindig új kihívás és inspiráció, hogy minden érintett szempont érvényesüljön. Nemcsak a termék és a csomagolás gyártóié, hanem a szállítmányozóé, a kereskedőé és természetesen a vevőé is. Még díjat is nyerni egy ilyen munkával – tényleg hab a tortán! Vaskó Anita mesél a Leffe és Hoegaarden sörválogatás-multipackokról.

 

Vaskó Anita

 

Jó szívvel a szempontoksűrűjében

Csaknem 60 nevezés közül nyerték el a HUNGAROPACK 2020 Magyar Csomagolási Verseny díjazását a Dunapack és a Borsodi Sörgyár sörválogatás-díszdobozai. A Leffe 4x33cl kiszerelésű, palackos Leffe belga sörválogatás ajándékkehellyel, illetve a 2×33 cl-s Hoegaarden világos sör, 2×25 cl Hoegaarden rosé sör és ajándékpohár esetében az volt a cél, hogy könnyen összeállítható, minimális anyagfelhasználás, térkihasználás mellett is megfelelő csomagolás szülessen.

Az első kihívás tehát a gyártó szempontjaiból indul ki. Fontos volt, hogy egy alapanyagból, a lehető legegyszerűbben és legkevesebb művelettel (hajtogatás, ragasztás) elkészíthető legyen a díszdoboz. Fontos volt ugyanakkor a termék sajátosságainak, arculatának megmutatása, ezért is jól belátható a díszdoboz tartalma. A Leffe dobozának íve megfelel a sörcímke alakjának, és színeivel is mutatja a kétféle sör jellegét. Emellett arra is tekintettel kell lenni a tervezéskor, hogy a szállításnál milyen raklapméretek érvényesülnek, hiszen cél, hogy minél kevesebb „levegőt szállítson” a kamion. Továbbá természetesen az is lényeges, hogy biztosítsa a termék megfelelő védelmét. Nem utolsó sorban szempont volt, hogy a vevő számára informatív, ugyanakkor kényelmesen megfogható legyen a csomagolás, sőt: az ünnepi időszakra tekintettel olyannak kellett lennie, hogy jó szívvel ajándékozható, ízléses, vonzó meglepetés szülessen – foglalja össze a tervezés szerteágazó, mérnöki, esztétikai, fogyasztó-szempontú aspektusait Vaskó Anita.

 

csomagolás

 

Minőségi motiváció

A tervező azonban lelkesen és inspirált örömmel számol be a munkafolyamatról. – Szerettem, mert szép és komoly kihívás volt minden szempontnak megfelelni. Sok kísérletezés, próbálgatás kíséri ezt a folyamatot. Sokféle ötletelemet kell kidolgozni, de ez nem teher, inkább motiváló. Emellett a minőségi termék maga is olyan, ami segíti a motivációt, hiszen fontos, hogy egy míves brand megfelelő módon tükröződjön a csomagolásában – idézi fel a munkát Anita.

A tervező azóta maga is találkozhatott alkotásával a kereskedelemben. – Jó érzés látni, hogy olyat teremthettem, ami kitűnik a többi közül. És különösen jó érzés volt, hogy az ünnepek idején ajándékkategóriás színvonalú terméket adtunk a vásárlók kezébe – teszi hozzá a Dunapack tervezője.

A Dunapack három másik pályamunkája a HUNGAROPACK 2020 Magyar Csomagolási Versenyen a szaksajtó különdíját nyerte el.

Dutka Ákost (Família tészta kínálódoboza) a Store Insider szaklap jutalmazta különdíjjal. Csomagolásának különlegessége, hogy – szemben a szokásosan alkalmazott megoldással – nem az aljon találhatóak az elcsúszást meggátoló fülek, hanem a tetőn. Így egyrészt anyagot spórolhatunk meg, másrészt a pozícionáló fülek elősegítik a raklapon való biztonságos szállítást. Tóth Tibor (Tárolódoboz raktári polcrendszerhez) pályamunkáját a PackMarket Portál részesítette különdíjban. A vevő igényeihez igazított, könnyen összeállítható tárolódoboz-rendszer előnye, hogy egy kihajló rész válik láthatóvá a polcokon, ahova a vevő belső azonosítója jelöli, hogy mit tartalmaz az adott tárolóegység.

Veizer Péter (Deli’Cheese twinbox-családja) a Fogyasztói és gyűjtőcsomagolás kategóriában nyerte el a Trade Magazin különdíját. A pályamunka egy olyan, nem szokványos módon kialakított (a hátuljára fektetve szállított) gyűjtő- és szállítócsomagolás, amely a logisztikai lánc végén egy egyszerű szétnyitással – és az alj, mint tálca megtartásával – polcra helyezhető.

 

csomagolás

 

Kohout Zoltán