fbpx

Automata raktár a Trelleborgnál is

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 21.

A járvány még inkább megmutatta, miért éri meg automatákra bízni a raktározást. A Trelleborg automata raktára a készlethiányt is megelőzi.

 

raktár
Új üzenete érkezett: fogytán az árukészlet!

 

Jobb az embernél és az embernek

A raktárak automatizálása az intralogisztikai fejlesztések egyik leginkább preferált iránya. Ez különösen a koronavírus-járvány évében vált még inkább evidenssé. Tavaly már nemcsak a „megszokott”, hanem a járvány miatti korlátozásokból eredő munkaerőhiány is rámutatott az okos megoldások fontosságára. A másik motiváló tényező a hatékonyság. Mint minden más területen, az emberi munkaerő minősége a műszakban töltött órák arányában csökken, így a gyűjtési pontosság, a komissiózás megbízhatósága, legrosszabb esetben a raktári árumozgatás biztonsága látja kárát a kimerülésnek. Továbbá, bár az automatizált rendszerek beüzemelésének értéke nagyobb, mint néhány alkalmazott szerződtetése, hamar megtérül az ilyen beruházás. A gyorsabb megtérülést az önjáró raktári technológia több tényezője előmozdítja: gyorsabb, precízebb munkát végez, megbízhatóan dokumentál, (megfelelő karbantartás, hiba-előrejelzés megléte esetén) végtelen órában. A költségeket kétségkívül csökkenti, hogy a gépnek sem fényre, sem kondicionált légtérre, sem más költségnövelő feltételre nincs szüksége. Ahol pedig a munkakörülmények rosszak (veszélyes anyagok, extrém hőmérséklet, rossz levegő stb.), ott nemcsak gazdasági, hanem munkavédelmi és emberségi kérdés is a gépi helyettesítés.

 

raktár
Helyettesítik a gépek (Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Okos rendszer

Sok és sokféle hazai irányul akár a komissiózás, akár az anyagmozgatás vagy az idő- és humánerőforrás-igényes leltározási munkálatok „okosítására”. Nemrég a Trelleborg Sealing Solutions is bemutatta automata raktári rendszerét, ami lehetővé teszi a vezeték- és emberi felügyelet nélküli leltározást és árufeltöltést. Az egyelőre Észak-Amerikában elérhető IntelliStok okos raktárrendszerében nincs szükség folyamatos leltározásra és emberi munkaerőre a raktárak ellenőrzésére, amivel több ezer dollár takarítható meg évente. A vezeték nélküli rendszer automatizálja a rendelési folyamatokat: szenzorok érzékelik és jelzik a Trelleborg központjának, ha valamilyen termék kifogyóban van – tudósít az Autopro. A valós idejű készletkövetés révén a központban időben meg tudják rendelni az utánpótlást, így az alkatrészhiányból fakadó ellátási problémák kiküszöbölhetők. Emberi munkaerő nélküli ellenőrzés és feltöltés mellett természetesen kizártak az olyan kockázatok is, mint a járvánnyal bekövetkező munkaerő-utánpótlási problémák. A Trelleborg rendszere emellett csökkenti a rendelések teljesítési idejét, a raktárak fertőzésveszélyét, és a rendelések költségigényét is.