fbpx

Fenntarthatóság és klímavédelem az anyagmozgatásban

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 február 22.

Az éghajlatváltozás napjaink egyik legégetőbb problémája. Az „50 Sustainability & Climate Leaders“ elnevezésű kezdeményezés azon vezető vállalatokat tömöríti egybe, akik stratégiájuk kialakítása során a klímavédelmet és a fenntarthatóságot kiemelten kezelik, és működésüket ezen elvek mentén szervezik.

 

Jungheinrich anyagmozgatás klímavédelem fenntarthatóság

 

50 vállalat csatlakozott az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez

A kezdeményezéshez csatlakozó, különböző iparágakban működő 50 nemzetközi vállalat – többek között a Jungheinrich is – azt a célt tűzte ki maga elé, hogy vezető szerepet vállal az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, így hozzájárulva az ENSZ által megjelölt 17 fenntartható fejlődési cél megvalósításához.

„Mi a Jungheinrichnél a fenntarthatóságot gazdasági, ökológiai és társadalmi kötelezettségünknek tekintjük. Ezt tükrözi csatlakozásunk a kezdeményezéshez. Energiatakarékos targoncáinkkal és intelligens automatizálási megoldásainkkal csökkentjük az intralogisztikában a CO2-kibocsátást. Ily módon fenntartható értékeket hozunk létre és hozzájárulunk a klímaváltozás elleni versenyben a közös győzelemhez” – nyilatkozta Dr. Lars Brzoska, a Jungheinrich AG igazgatótanácsának elnöke.

A közelmúltban bemutatott Stratégia 2025+ részeként a fenntarthatóságot a vállalat alapvető értékeként határozták meg, és ambíciózus célokat tűztek ki.

 

CO2-semlegesség

A vállalatnál és a teljes szállítói lánc mentén bevezetett rendszerszintű fenntarthatóság-menedzsment által a konszern egyértelmű felelősségi köröket határoz meg és átláthatóságot teremt a fenntarthatóság érdekében. Dr. Brzoska arról is beszélt, hogy „a Jungheinrich számára családi vállalkozásként felelősséget vállalni annyit tesz, mint a szociális és az ökológiai szempontokat összhangba hozni a profitábilis növekedéssel. Ez a hozzáállás vezérel bennünket abban, hogy meghatározó szerepet játsszunk ágazatunk – tágabban is értelmezett – jövőjének alakításában.” A gépgyártó szektorban a Jungheinrich már jelenleg is a leginkább fenntartható vállalatok két százalékába tartozik.

 

Jungheinrich anyagmozgatás klímavédelem fenntarthatóság

A Jungheinrich már az 1953-as megalapításakor az elektromos meghajtás mellett tette le a voksát

 

Az energiahatékonyság a raktárban egy olyan terület, ahol a Jungheinrich már ma is első helyen áll, az innovatív energiarendszerek fejlesztésében pedig vezető pozíciót tölt be. Ma már a Jungheinrich által gyártott targoncák mintegy 98 százaléka elektromos meghajtású. Ezzel a Jungheinrich ágazatának éllovasává vált. 1953-as megalapítása óta a vállalat az elektromos meghajtás mellett teszi le a voksot. Világszerte több mint 1.000.000 Jungheinrich elektromos targonca működik. Nincs még egy olyan vállalat, mely ennyire következetesen épít az intralogisztikában a lítiumion akkumulátorra.

Erre érdemes figyelni: a Jungheinrich saját gyártású akkumulátoraiban olyan vegyi anyagokra támaszkodik a cellák összetételénél, amelyek között nyersanyagként nincs szükség a sokat bírált kobaltra. Egy lítiumionos targonca a dízelmotorral működőhöz képest akár 52 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Ebbe nem is számoltuk bele a hosszú élettartamú akkumulátorok újrafelhasználását további életciklusokra.

 

Újrahasznosítás

A targoncák ipari újrahasznosításának köszönhetően a Jungheinrich jelentősen hozzájárul a klímavédelemhez. A használt gépek felújítása, és a kettő, néha három életciklus elérése nagyban csökkenti az alapanyag- és energia-felhasználást. Összehasonlítva az új gyártással, ezzel a CO2-kibocsátás mintegy 80 százaléka megtakarítható. Emellett a használt gépek szó szerint újnak mondhatók. A Jungheinrich használt targoncái így egyesítenek gazdasági, műszaki és ökológiai előnyöket. A kiváló minőségű felújításnak köszönhetően a Jungheinrich használt targoncái rendkívül megbízhatóak, minimális a leállás veszélye.

 

Jungheinrich használt felújított targonca

A felújított Jungheinrich targoncák szinte újnak mondhatók: kiváló minőségűek, és rendkívül megbízhatóak

 

Automatizálás, okos megoldások

A Jungheinrich az automatizálás és digitalizáció területén is éllovasnak számít. A raktártechnika, a targoncák és a szoftverek egész egységet alkotnak ezzel biztosítva, hogy a dolgozók, a gépek és a raktárak egymással kommunikáljanak, együttműködjenek és kiegészítsék egymást. Kicsiben ez az önvezető targoncáknál, nagyban pedig a több mint 40 méteres automatizált magasraktáraknál valósítható meg. Az automatizálási megoldások kevesebbet hibáznak, elkerülik a felesleges szállításokat, kevesebb balesetet okoznak, ezáltal jelentősen hozzájárulnak a logisztikában az energiafogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Egyik partnerével közösen a Jungheinrich egy teljesen automatizált megoldást fejlesztett ki a „vertikális gazdálkodáshoz”. A kulcsfontosságú tényezőt itt az jelentette, hogy ebben az új, modern mezőgazdasági gazdaságban az intelligens megoldásokkal a lehető legtöbb módon érjék el, és tegyék lehetővé a hatékonyságot és a fenntarthatóságot. Akár a sivatag közepén is lehet így friss salátát termelni. A hagyományos termesztéshez képest a rendszer 90 százalékkal kevesebb vizet használ fel, és teljesen elkerülhető a peszticidek alkalmazása.