fbpx

Zöld utat kapott a hulladékgazdálkodási reform

Írta: Csomor Zsolt - 2021 február 25.

A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv újabb célkitűzését teljesíti azzal, hogy az Országgyűlés elfogadta a hulladékgazdálkodási rendszer megújítására vonatkozó törvényjavaslatot, amely megfelel az Alkotmánybíróság döntésében foglaltaknak.

 

Fizetni kell a hulladékért

A hulladékgazdálkodási reform a körforgásos gazdaságra való átállást, az illegális hulladéklerakók felszámolását, a hulladékot illegálisan elhelyezők szigorúbb büntetését, a visszaváltási rendszer kialakítását és a hulladékgazdasági tevékenység racionalizálását célozzák.

 

hulladék
Márciustól szigorúan büntetik az illegális hulladéklerakást.

 

A hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátása és koordinálása új koncessziós modellben valósul meg – ismertette Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztériuma (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A koncessziós modellben az állam által meghatározott feladatokat – a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig – egy magánszereplő végzi. A koncessziós társaságnak vállalnia kell, hogy teljesíti az Európai Unió által meghatározott, évekre lebontott hulladékgazdálkodási célszámokat, elvégzi a szükséges beruházásokat, miközben a családok rezsiköltségei sem emelkednek.

Az elfogadott szabályozás az Alaptörvény rendelkezéseivel összhangban rögzíti, hogy az értékkel rendelkező hulladék tulajdonosa részére kompenzációt szükséges nyújtani a hulladék átadásakor. Ezek a rendelkezések biztosítják, hogy a koncessziós rendszerben sem éri hátrány a hulladék tulajdonosait amiatt, hogy a hulladékuk kezelését kizárólag a koncesszor végezheti.

 

Szabadságvesztés is járhat a szemetelésért

A hulladék újratermelődésének megakadályozását szolgálja az illegális lerakás szigorú szankcionálása. Márciustól a jogsértőket a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság – más szervekkel együtt – szigorúan büntetheti. Az illegális szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük, a jelentős mennyiséget meghaladó hulladék elhelyezéséért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lesz, a veszélyes hulladék vagy különösen jelentős mennyiségű hulladék elhelyezéséért pedig akár öt év szabadságvesztésre ítélhető az elkövető.

 

Végre oda kerülnek, ahol hasznosulhatnak

Az italcsomagolásra vonatkozóan az állam kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet a jövőben. Az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok vásárlásánál betétdíjat kell majd fizetni, amely a kiürült csomagolás automatás vagy kézi visszaváltó helyeken történő visszaváltásánál teljes mértékben visszajár. Ez ösztönzi az italcsomagolási hulladékok minél nagyobb arányú visszagyűjtését, és azokból újra csomagolás előállítását.

Ezáltal Magyarország jelentős lépést tesz az uniós irányelveknek megfelelés felé és csökkenhet a lerakott vagy nem elkülönítetten gyűjtött értékes hulladék mennyisége, ami lehetővé teszi az anyagkörforgás és az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás megteremtését.