fbpx

Csomagolástechnika a sörüzemben

Írta: Transpack-2021/I. lapszám cikke - 2021 február 28.

Elindult a gyártás, kézműves sört főznek az új kiskunhalasi sörfőzdében. A 273 millió forint összköltségű beruházást egy megszűnt likőrgyár régóta használaton kívüli épületében valósították meg 2 év alatt. A sörfőzés technológiáját úgy tervezték meg, hogy hangsúlyosan szerepet kapott a környezetvédelem, ezen belül is a felhasznált anyagok lehetőség szerinti újrahasznosítása. A Transpack arra kérte a sörfőzde ügyvezetőjét, hogy mutassa be, milyen csomagolóanyagokat használnak, és azokat hogyan kezelik a sörgyártás során.

A környezetvédelmi szempontokat az egész gyártási folyamat során előtérbe helyezik. – Már a legfontosabb alapanyag, a maláta beszerzésénél is összegyűjtjük és visszaküldjük a gyártónak újrahasznosításra a műanyag bélésű zsákokat – vezet körbe az üzemen Szabó Zoltán, az OASIS sörfőzdét üzemeltető, Trínium Alfa Kft., ügyvezetője. A lefőzött malátatörköly is hasznosításra kerül, komposztálás után kiváló szervasanyag révén a szántóföldekre kerül tápanyagutánpótlásra.

 

Komló a világ minden tájáról

A különböző típusú sörökhöz másmás komlót használnak. Az alsóerjesztésűekhez európai, az APA-hoz az USA-ból, az IPA-hoz Ausztráliából érkezik a kesernyés anyag. A kiürült aromazárós csomagolásukat szelektíven gyűjtik, és ezeket is újrahasznosításra adják át a hulladékkezelőnek.

 

Szabó Zoltán ügyvezető
Szabó Zoltán ügyvezető

 

Az üzemben a tervek szerinti évente közel 500 ezer liter minőségi, kézműves sört fognak gyártani. Jelenleg 5 féle prémium sör képezi a szortimentjüket, de a termékfejlesztéseknek köszönhetően még az idén újabb sörkülönlegességekkel tervezik bővíteni a kínálatukat. A sört új, úgynevezett egyutas üvegekbe palackozzák, de jelentős mennyiséget töltenek 20, 30 és 50 literes hordókba is. Ez utóbbi szinte korlátlanul újrahasznosítható. A rozsdamentes acélból készült hordókat ugyan is minden kiürülésük után visszagyűjtik a vendéglátóhelyekről, majd újratöltik, és így nem terhelik hulladékkal a környezetet. Az egyutas üvegek is begyűjtésre kerülnek az ügyvezető szándéka és reményei szerint: „ha felelősen gondolkodik a fogyasztó, szelektív gyűjtőkbe helyezi el az üres üvegeket”.

 

Rozsdamentes, újratölthető acélhordók
Rozsdamentes, újratölthető acélhordókat használnak

 

Újrapapír

A sör palackozása során az üvegeket koronazárral zárják le, majd címkézés után kartondobozokba csomagolják a készárut. – Hatos és tizenkettes kartonokba csomagoljuk az üveges söreinket. A hullámpapírból készült dobozok mind újrahasznosíthatóak, szelektív gyűjtésük esetén, újra papírdobozt gyárthatnak belőle. A papírkarton megvédi a terméket a szállítás során, és kis súlya miatt nem növeli a szállított áru tömegét sem – fogalmazott a sörfőzde vezetője. Szabó Zoltán hozzátette: a környezetvédelem a beruházás során nem csak az alkalmazott csomagolóanyagok kiválasztásánál kapott fő szerepet. A sörfőzde egy korábbi építésű raktárépület átalakításával készült. A falakat és a tetőszerkezetet is a legmodernebb szigetelőanyagokkal látták el, hogy minél kisebb legyen az épület hővesztesége. – A szigetelés révén jelentős fűtési költséget tudunk megtakarítani, és nem utolsó sorban a környezetünket sem terheljük felesleges hőkibocsátással.

 

Tekintse meg a sörfőzdében készített videónkat is:

 

Kristóf Imre