fbpx

Az új informatív energiacímkék használata kötelező

Írta: Barna Ferenc - 2021 március 04.

Az új energiacímkék használata kötelező 2021. március 01-től a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók, mosógépek, fagyasztószekrények és fényforrások mellett 2010 óta láthatunk energiacímkéket. Ezek rendeltetése a fogyasztók tájékozódásának és tudatos döntésének segítése. A termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott áru milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik: azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt.

 

Energiacímke

Az új energiacímkéket televíziókra, kijelzőkre is ki kell tenni (Fotó: MTI / Mónus Márton)

 

Könnyebben értelmezhető, informatívabb

Március 1-jétől egyes termékcsoportokon új, könnyebben értelmezhető és informatívabb energiacímkék jelennek meg, amelyek használata a boltokban a terméken és a webáruházak termékismertetőiben is kötelező. A címkenyomtatás szakaszán már túl kell lennie sok forgalmazónak.

 

A korábbitól eltérő rendszert fokozatosan vezetik be, most az alábbi termékeket címkézik újra:

  • háztartási hűtők;
  • fagyasztók;
  • borhűtők;
  • mosógépek;
  • mosó-szárítógépek;
  • mosogatógépek;
  • tévék;
  • kijelzők;
  • fényforrások.

Az új címke egységes, színnel is jelzett, A-tól G-ig terjedő skálát használ

Az átláthatóság érdekében az egységes uniós szabályozás visszatér az A-G kategóriájú energiaosztályokhoz, a jelölési rendszer egyszerűbbé tétele érdekében.

A folyamatos innovatív fejlesztések eredményeképpen a készülékek egyre hatékonyabbak lettek, idővel már egyetlen árucikk sem tartozott az alsóbb osztályokba. A kereskedők a skálán az „A” jelzést állították be nullának, és elindultak pozitív irányba, így születtek a sok pluszos termékek. A tudatos vásárlók számára követhetetlenné váltak az A kategória feletti szintre utaló jelölések. Ennek megfelelően az eddigi A+++/A++/A+ jelzések megszűnnek.

A termék energiafogyasztásának jelölése a címke középső részén, jobban észrevehető, kiemelt helyen található.

Az új címke alsó részén a kiválasztott termék energiafogyasztását részletező, és akár a termékek összehasonlítását is szolgáló piktogramok kapnak helyet.

 

Energiacímke

Egyéb információk is helyet kaptak az energiacímkén (Fotó: MTI / Mónus Márton)

 

Az energiafogyasztáson „túl” is vannak információk

A címke jobb felső sarkában az Európai Bizottság termékadatbázisával közvetlen kapcsolatot biztosító QR-kód található. Ezen keresztül tárgyilagos termékinformációk érhetők el bárki által. Így akár telefonnal (ha az internet elérése biztosított, és böngészésre alkalmas) a helyszínen pontos információkat szerezhetünk a termék energetikai tulajdonságairól.

Tudnunk kell, ha egy korábban A+++ besorolású termék az új jelölés alapján C vagy D osztályba kerül, attól még nem lesz „rosszabb”, a termék energia felhasználása nem változik.

Az összehasonlíthatóság és a megalapozott fogyasztói döntések érdekében a villamosenergia-fogyasztáson túl további – a termékkategóriában releváns – információkat is fel kell tüntetni az új címkéken. Például a mosógépek esetén a vízfogyasztást, a ruhatöltet mennyiségét, a zajkibocsátást, vagy a hűtők űrtartalmát, a kijelzők képernyőjének átmérőjét…

 

Energiacímke

A fogyasztóvédelem ellenőrizni fogja az energiacímkék előírásszerű alkalmazását (Fotó: MTI / Mónus Márton)

 

Tavasszal országos ellenőrzés indul a vásárlói döntést segítő új energiacímkék megfelelőségével kapcsolatban, fokozott figyelemmel az online üzletekre – kapcsolódott a hírhez Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős, helyettes államtitkár.

 

Forrás: MTI