fbpx

A világon elsőként 5G-vezérelt daruk a magyar terminálon

Írta: Csomor Zsolt - 2021 március 05.

A legmodernebb technológiával szerelik fel a Fényeslitkén épülő East-West Gate terminált. A világon elsőként 5G-technológia segítségével, távolról irányítják majd a terminál teljesen automata, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdaruit.

 

5g vezérelt daru

Akár évi 1 millió konténer kezelése

Az ukrán-magyar határ közelében, a magyarországi Fényeslitkén megkezdődött az East-West Gate intermodális terminál építése. Átadás után a létesítmény az Ázsiát Európával összekötő Új Selyemút egyik legnagyobb és legmodernebb technológiával felszerelt logisztikai állomása lesz.

 

5g vezérelt daru
Az Új Selyemút egyik legnagyobb és legmodernebb technológiával felszerelt logisztikai állomása lesz.

 

A terminál egyedülálló daruit és emelőeszközeit az osztrák Künz szállítja. A vasúti nyomtávváltáson alapuló kombiterminál és darui elsősorban a normál és a széles vasúti nyomtávon közlekedő szerelvények áruinak villámgyors átrakodásában játszanak majd kulcsszerepet. Emellett a közúti félpótkocsikat – beleértve a nem daruzható szerelvényeket – is képesek vasútra rakodni. A három csúcstechnológiát képviselő Künz intermodális daru (RMG), valamint a gyártó Freerider RTG konténeremelője évente akár egymillió konténer kezelésére is képes lesz. Mind a négy daru képes az összes típusú konténert felemelni és átrakodni, továbbá alkalmasak közúti félpótkocsik és csereszekrények emelésére is.

 

Teljes automatizáltság: valós időben követhető a rakomány pozíciója és állapota

Mind a négy Künz daru nagyon magas szinten automatizált. A darukat az intermodális szállítás történetében először 5G-technológia segítségével vezérlik majd a terminál irányítóközpontjából. Az East-West Gate lesz az első kombiterminál a világon, amely saját 5G-hálózatot használ belső kommunikációja és műszaki eszközeinek működtetése során. A Künz rendszerét 2021 év végéig helyezik üzembe.