fbpx

Flexibilis csomagológépek papír és fólia feldolgozásához

Írta: Transpack-2021/I. lapszám cikke - 2021 március 06.

A Hugo Beck a világ vezető gyártója a horizontális flowpack-, fólia- és papírcsomagoló, továbbá a postpress-feldolgozógépek gyártásának területén.

A cég főtevékenységét az egyedi horizontális csomagolási megoldások jelentik bármely típusú fólia felhasználásával, flowpack-, tasak- vagy zsugorozott csomagolásokhoz. A csőtasak-gyártó gépeik nemrég kifejlesztett generációja papír és fólia feldolgozására egyaránt alkalmas. A Hugo Beck tavaly óta része a VDMA (Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége) „pack4sustainability” kezdeményezésének, amely vezető információkat szolgáltat csomagolástechnológia és fenntarthatóság témákban.

 

Fenntartható primer és szekunder megoldások

A cég a fenntartható csomagolási megoldások megvalósításához a következő szemléletet követi:

  • A fóliafelhasználás minimalizálása.
  • Minden fajta fólia feldolgozása a legmagasabb sebességeken, beleértve az olyan, hegeszthetősége miatt problematikusnak ítélt fóliákat, mint pl. az extrém vékony fóliák, amelyek 7 μm-től elérhetőek (pl. poliolefin), a 100 százalékosan újrahasznosítható fóliák mono anyagokból (pl. polipropilén), és olyan újrahasznosítható anyagok, mint a biofóliák (pl. PLA).
  • A fóliacsomagolás alternatívájaként rugalmas átállási lehetőség papírra vagy más csomagolóanyagokra.

 

csomagológép

 

Maximum 70%-os fóliamegtakarítás

A folyamatos fóliacsomagoló gépek kb. 15%-kal csökkentik a fóliaigényt a szabadalmaztatott, szoros tasakcsomagolás révén. A fólia teljes mértékben illeszkedik a termékre, és gyártás során alig képződik fóliahulladék. A szorosan csomagolt tasakok által minimális fólia túllógás keletkezik, ezért a termék megjelenése optikailag is kiemelkedő. A gép csak annyi fóliát használ fel, amennyire ténylegesen szükség van.

Ennek következményeként zsugorcsomagolás esetén is kevesebb fóliát zsugorít, így ráadásként az energiafelhasználás is csökkenthető.

A kb. 60-70% anyagmegtakarítások az egy csomagolásra eső fóliavolumenből lehetségesek, összehasonlítva pl. az iparban megszokott nyúló fóliacsomagolásokkal. Ezt vékonyabb és könnyebb csomagoló- és zsugorfóliák feldolgozása által érik el. Erre példák az ultravékony Cryovac® poliolefin finom zsugorfóliák (PVC és lágyító nélkül) csak 7 μm-rel a Sealed Air-től, és 9 μm-rel a Bolloré-tól.

 

Flexibilis géptechnológia: papír vagy fólia

A paper X hybrid advance csőtasak-készítő géppel választani lehet, hogy a terméket fóliába vagy papírba csomagoljuk. A csomagológépek egy rövid átállítással az új csomagolóanyaghoz igazíthatók. Hogy mely fóliákat, vagy papírfajtákat lehet alkalmazni, rugalmasan eldönthető.

 

Összefoglalás

  • Minden fóliatípus forráskímélő feldolgozása a lehető legkisebb anyagfelhasználással.
  • Rugalmas átállási lehetőség a papíralapú csomagolásra.
  • Jövőbiztosság a géptechnológia választásánál.

Jövőbiztos és flexibilis: a paper X hybrid advance fólia és papír feldolgozását teszi lehetővé egyazon gépen. Feldolgozható minden típusú fólia és papír kb. 60 g/m2-től 120 g/m2-ig.

 

tasakcsomagolás

Különböző fajta mázolatlan és mázolt papírok alkalmazhatóak a tasakcsomagolás készítéséhez. Itt például felső átlapolással és két oldalt ragasztva (alternatív zárási technikák lehetségesek).

 

Poliolefin finom-zsugorfóliával csomagolva

 

Poliolefin finom-zsugorfóliával csomagolva (PVC és lágyító nélkül) csak 7 μm-rel: ez kb. 60% megtakarítást jelent a fóliavolumenben csomagolásonként, összehasonlítva az iparban megszokott PVC-nyúlófóliával.

 

zsugorfóliázott termék

Klasszikus termékpélda zsugorfóliázva: pralinés doboz extrém szorosan elhelyezkedő fóliával (alsó átlapolással és ionizálással).

 

Prosystem Print
www.prosystem.hu