fbpx

A túlsúllyal magasabb a halálozási arány Covid esetén

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 17.

Magyarországon 100 emberből 62-nek gondja van a túlsúllyal. Egy koronavírus fertőzés esetén az elhízás növeli a halálozási esélyt.

A Magyar Elhízástudományi Társaság csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, melyet 32 különböző európai ország közegészségügy, megelőző orvoslás, elhízás, endokrinológia, onkológia, kardiológia, gyermekgyógyászat és szociális területein tevékenykedő szervezet írt alá a Nutri-Score tápértékjelölő címke bevezetése érdekében.

 

Nutri-Score tápértékjelölő címke csomagoláson

Védjegyként kerülhet a kódolás a csomagolásra (Forrás: Nutri-Score)

 

A Nutri-Score egyszerű és átlátható

A védjegyként működő, szigorú tudományos háttérrel megalapozott élelmiszer címkézés célja az étrendi döntések megkönnyítése a vásárlóközönség részére a krónikus betegségek kialakulásának vagy progressziójának megelőzése érdekében.

Ez mellett az élelmiszeripar résztvevőit is arra felé irányítja, hogy termékeik egyre egészségesebbek legyenek.

A Nutri-Score-t tudományos alapon fejlesztették ki kutatók, az egyedüli olyan élelmiszer-előlapi tápértékjelölés Európában, amely lektorált nemzetközi tudományos folyóiratokban megjelent 40 tudományos tanulmány tárgyát képezte, bizonyította annak hatékonyságát, relevanciáját és hasznosságát a fogyasztók egyéni érdeke és a népegészségügyi célok érdekében.

A felhívás felszólítja Európai Bizottságot

A fogyasztók, a közegészségügyi hatóságok érdekében a lehető leghamarabb vezessék be, legyen a csomagolás kötelező tartalmi eleme a Nutri-Score címkézés tápértékjelölésként az Európai Unióban – fogalmazták meg a szervezetek álláspontjukat.

A rendszer a termékek tápértékét egyszerű kóddá alakítja, amely öt betűből áll (mindegyiknek megvan a maga színe). Egy tudományos algoritmuson alapuló pontszámot kap a termék, mely figyelembe veszi az elkerülendő tápanyagokat (cukrok, telített zsírok, só…), valamint a pozitívakat (rost, fehérje, nyomelemek, vitaminok…). A kódolás alapján a vásárló egy pillanat alatt el tudja dönteni, hogy melyik termék ajánlott neki, vagy melyiket kéne kerülnie.

 

Nutri-Score tápértékjelölő címke csomagoláson

Ezzel a jelöléstechnikával a csomagoláson informatívabb tájékoztatást kapnának a túlsúllyal küzdő vásárlók (Forrás: Nutri-Score)

 

Aktuális probléma az elhízás

A koronavírus-járvány kapcsán kutatások mutatták ki, hogy azokban az országokban magas a Covid-19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma.

A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság és a Novo Nordisk kérésére készült reprezentatív kutatásból pedig az derült ki, hogy száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával.

 

A testtömegindex alapján megállapították, hogy a résztvevők:

  • 2%-a sovány;
  • 34%-a túlsúlyos;
  • 28%-a elhízott;
  • 36%-a normális súlykategóriába sorolható.

 

Március 01-vel változtak a leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók, mosógépek, fagyasztószekrények és fényforrások csomagolásán megjelenítendő energiacímkékre vonatkozó előírások. A kódolási elmélet itt is hasonló…

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc