fbpx

Konténerszállító okoz dugót a Szuezi csatornán

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 24.

Megállt a hajóforgalom a kulcsfontosságú kelet-nyugati vízi úton, mivel a tajvani Evergreen Marine vállalat Ever Given nevű konténerszállítója keresztbe fordult, és beszorult kedden a Szuezi csatornába.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet, amely miatt a konténerszállító blokkolja a forgalmat, nagy számban feltorlódtak mögötte a hajók.

 

Szállítás és logisztika, vízi szállítás
Ever Given konténerszállító okoz forgalmi dugót (Fotó: Evergreen Marine)

 

A hajó kedd reggel úszott be a Vörös-tenger felől a csatornába

Mintegy 10 millió hordónyi olajszállítmánnyal Kínából indult rotterdami úticéllal a konténerszállító. A MarineTraffic.com. hajókövető alkalmazás adatainak tanúsága szerint a hajó orrésze a csatorna keleti falának szorult, fara pedig beékelődött a nyugati oldalába.

„Mintegy hat tengeri mérföldre a csatorna déli végétől a hajót feltehetően egy váratlan erős széllökés érte, ez eltérítette a menetirányától, amely így véletlenül partra futott” – pontosította a történteket az Evergreen Marine képviselője.

Vontatóhajók tesznek most kétségbeesett kísérleteket a 400 m hosszú és 59 m széles konténerszállító kiszabadítására.

Ennek következményei lehetnek a globális kereskedelemben

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel és Ázsiával összekötő, 1869-ben elkészült 120 mérföld (193 km) hosszú csatornán naponta mintegy 50 hajó halad át, amikor zavartalan a forgalom.

Ilyen esemény ritkán következik be, de durva következményei lehetnek a globális kereskedelemre, annak függvényében, hogy az útvonal mikor szabadul fel.

2017-ben egy japán konténerszállító hajó zárta el a forgalmat a csatornán, de az illetékes egyiptomi hatóságok vontatóhajókkal azt a problémát meg tudták oldani.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc