fbpx

Az értékes műanyag

Írta: Transpack-2021/I. lapszám cikke - 2021 március 25.

A műanyagipar jelenleg küzd a növekvő energiaárakkal, munkaerőgondokkal, az ipar 4.0 és a digitalizáció által támasztott követelmények teljesítésével. A legnagyobb fejtörést okozza azonban az iparágnak, hogy a műanyagot a műanyaghulladékkal azonosítják, amelynek megítélése nem éppen pozitív. Ebben a helyzetben tör ki egy világméretű járvány, amelynek következményei a világ lakosságára előre nem láthatók. És hirtelen ismét értelme van a műanyag használatának.

A COVID-19 vírus visszaszorítása érdekében számos műanyagipari cég maszkokra és arcvédőkre állítja át a termelését, és ezeket milliószámra gyártják. Az orvostechnikában lehetetlen lenne műanyag nélkül a sikeres harc.

Természetesen nem kell a műanyagokat sem túl, sem pedig alul értékelni, de el kell fogadni, hogy a műanyagnak létjogosultsága van, és lesz is.

Sajnos a műanyagok negatív megítélésében nagy szerepe van a médiának, az ilyen szlogenek, mint a „bolygó vagy műanyag” nagyban hozzájárulnak a közvélemény rosszirányban történő formálásához. A világjárvány is világossá tette, hogy a műanyagokkal együtt kell élni, a műanyagokra szükség van. A műanyagokat azonban nagyon átgondoltan, észszerűen kell használni, és a környezet – víz, levegő, talaj – védelmét nem szabad egy pillanatra sem figyelmen kívül hagyni.

 

komposztálható kávékapszula

 

A közvélemény

Sajnos a médiának köszönhetően az emberek, és különösen a fiatalok tudatában megrögzült, hogy a műanyag alapvetően rossz, és felelőssé tehető a tengeri állatok pusztulása, a világ óceánjainak szennyezése és a mikroműanyag keletkezése miatt, amely a vízben, a talajban és a levegőben kimutatható. Ha ezt a tendenciát nem sikerül időben megszakítani, akkor a műanyagiparban a szakképzett munkaerő hiánya pusztító lesz.

 

Csomagolások a kritika középpontjában

Vannak olyan csomagolások, amelyeknél a műanyag használata értelmetlen. Pl. bevásárlótáskák vagy az eldobható csomagolások sok esetben feleslegesek, az elemek vagy más elektronikus eszközök összetett csomagolása optimalizálásra szorul. A műanyag hordtáskák betiltásával elkezdődött egy túlkapás, gondolkodás és mérlegelés nélkül nyilvánítunk rossznak minden műanyagot. Nem tudunk különbséget tenni a fölöslegesen használt és a zseniálisan alkalmazott műanyag között. Ilyen utóbbi megoldás az eldobható fecskendő steril buborékcsomagolásban, amely biztosan véd a kórokozók ellen.

 

Szemét az óceánokban

A World Wildlife Found (WWF) számos tanulmányban és elemzésben megállapította, hogy milyen tényezők felelősek a szemét óceánjainkba kerüléséért. Az tény, hogy a kibocsátás fő forrásai Ázsiában találhatók. Sajnos ez a probléma létezik, és a műanyagipar sem hagyhatja figyelmen kívül. A mikroműanyagok (<5 mm alatti részek) különösen problémásak, és tekintettel arra, hogy a mikroműanyagok elsősorban a gumiabroncsok kopásából származnak, elgondolkodtató, hogy a csomagolóipart és a fogyasztási cikkeket (elvihető csomagolások, bevásárlótáskák, fóliák, poharak, kupakok, fedelek, dohánytermékek, nedves törlőkendők, léggömbök és mások) érintő tervezett korlátozások jogosak-e. Meg kell találni a módokat az óceánokba kerülő szemét visszaszorítására, a meglévő szennyezés megszüntetésére, és fenntartható megoldások biztosítására a körforgásos gazdaság számára – világszerte.

 

csomagolás

 

Egybehangzóan tájékoztatni

Sajnos a műanyagipar jelenleg nem képes egybehangzóan megszólítani a politikát és a nyilvánosságot, és egyértelműen elismerni, hogy a csomagolóiparban voltak elhibázott döntések, amelyeket ki lehet javítani. A pozitív, világos és jól előkészített példákkal szemléltetni kell a lakosság számára, hogy a műanyagmentes világ nemcsak értelmetlen, hanem átgondolatlan is lenne. Ezeket az üzeneteket el kell terjeszteni a rádióban és a televízióban, és természetesen az interneten, valamint az összes közösségi médiacsatornán.

Meg kell értetni a lakossággal, hogy a reciklátumok használata már nem véletlen, hanem jól átgondolt értékesítési terv része. Ezen túlmenően a műszaki termékek csomagolását is át kell gondolni, sok esetben felesleges a műanyag csomagolás.

 

Fenntartható csomagolások

A fogyasztók értékelik a reciklátumból vagy biobázisú anyagból készült csomagolásokat, hiszen tudják, hogy ezek jók a környezet számára. A napraforgóhéjból készült kávékapszula pl. lebomlik a kerti komposztban.

 

Design for recycling

Az új termékek fejlesztésénél figyelembe kell venni az újrahasznosíthatóság követelményeit. A régi termékek esetében – mivel visszavételi kötelezettség van – kell lenni egy logisztikának a termékek bontásához, többkomponensű elemek hasznosításához.

 

Mobiltelefon csomagolás fűpapírból

 

CO2 mérleg

Valószínűleg a jövőben nem csak az autóiparban lesz szükség az ökomérlegre, fel kell készülni a tanúsítvány megszerzésére.

 

Közösen a jövőbe

Előtérbe kell helyezni a gyártás esetleges változtatására, és a műanyag újragondolásra vonatkozó kérdéseket. Hogyan lehetséges fenntarthatóan javítani? Magát, a műanyagot nem szabad bűnösnek tekinteni, viszont át kell gondolni ennek a valóban értékes alapanyagnak a helyes, szakszerű kezelését. A műanyagiparnak együtt kell működnie, hogy a „bolygó és a műanyag” ne legyen többé választóvonal, meg kell tanulnunk együtt élni a műanyagokkal. Oktatni kell a műanyag helyes kezelését. Mindenekelőtt nem szabad megfeledkeznünk a globális együttműködésről. Támogatásra van szükség, különösen azokban az országokban, ahol a hulladékgazdálkodás feltételei nincsenek megteremtve, és a környezetvédelemre nem fektetnek elegendő hangsúlyt. Fontos, hogy helyes irányba tereljük a műanyagok megítélését.

 

Kiss Rozália
Forrás: Stefan Schmidt Kunststoff – ein Werkstoff zu wertvoll für die Weltmeere