fbpx

Automatizálás és biztonság az élelmiszeriparban

Írta: Transpack-2021/I. lapszám cikke - 2021 április 04.

Manapság az élelmiszeripariban pneumatikus rendszerek is ellátnak anyagmozgatási feladatokat. Ezen pneumatikus adagoló és továbbító rendszerek egyre inkább rozsdamentes acél (INOX) csőrendszerekből épülnek fel.

 

Automatizált üzemek

 

Vaskiválasztás

Az INOX elemeknél a nagyobb kopásállóság ellenére is előfordul kopadék képződése, melyet nem elég csak jelezni, detektálni, és a jelzések alapján nagy anyagveszteség árán eltávolítani, hanem mágnesesen, folyamatosan ki kellene választani úgy, hogy utána magát a mágneses berendezést kell tisztítani, lehetőség szerint automatikusan.

A folyamatosan képződő különböző kopadékok kiválasztása intenzív mágneses teret igényel, és úgy kell ezt lehetőleg megvalósítani, hogy a kiválasztáshoz használt mágneses berendezésből ne képződjön újabb, még veszélyesebb összetételű kopadék.

 

Automatizált üzemek

 

Energia-hozzávezetés, adattovábbítás – speciális igények

Kimondottan élelmiszeripari felhasználásra elérhetőek az iparági követelményeknek megfelelő rozsdamentes acél pályamenti vezetékek (kábelkocsis, azaz úszókábeles és szigetelt áram-hozzávezető sínes rendszerek), forgóasztalok esetén csúszógyűrűs áramszedők, forgóelosztók, száloptikás forgóelosztók. Szükség esetén ezek az eszközök akár a robbanásbiztos ATEX környezet szigorú elvárásainak is megfelelhetnek.

Gyártósorok, csomagológépek korszerűsítésénél, felújításánál is alkalmazhatók az összetettebb csúszógyűrűs áramszedők és forgóelosztók, az egyre bonyolultabb feladatok elvégzéséhez az adatátvitel növekvő igényeire, a gyors és a zavarmentes adatátvitelre és a stabil energiaellátás alapvető igényeire alkalmas részegységekkel. Igaz ez a folyékony és a gázhalmazállapotú, különböző fluidok megfelelő továbbítására is (pl.: túlnyomásos tiszta levegő, nemesgázok, hűtővíz stb.). Ugyan alapvető igénynek mondjuk, de a „standard” gyártmányok nem feltétlenül felelnek meg ezeknek, így néhány gyártó egyedi, a megrendelő által specifikált paraméterek alapján vállalja fel a tervezését és gyártását ezen adatátviteli és energia-hozzávezetési eszköznek.

 

Automatizált üzemek

 

Automatizált üzemek – a biztonság és a hatékonyság növelése

Az automatizált üzemekben egyre kisebb létszámmal, és egyre nagyobb munkabiztonság mellett kell megoldani az üzemeltetést. Robotokkal helyettesítik az emberi munkaerőt. A megfelelő megfogó rendszerekkel egyre több részfeladatot vállalnak át, így növelve az automatizáltság mértékét.

Ahhoz, hogy ez a gyártás folyamatosságát és hatékonyságának növelését jelentse, a karbantartás is kiemelten fontossá válik. Amennyiben lehetséges, ezt a szigetek/cellák teljes leállítása nélkül igyekeznek megoldani. Ennek feltétele, hogy a karbantartó a körülötte dolgozó egységek ellenére is nagy biztonsággal tudja elvégezni feladatát.

Ehhez bizonyos esetekben használható vezetékes éberségi kapcsoló és/vagy VÉSZÁLLJ nyomógomb, de ez újabb biztonsági kockázatot jelenthet, illetve korlátozhatja a munkavégzőt a szabad mozgásában.

 

Automatizált üzemek

 

Kézenfekvőbb megoldást jelenthetnek a SIL3/PLe kategóriájú, nagy biztonságú ipari rádiófrekvenciákon kommunikáló eszközök (rádió-távvezérlők), melyeknél a kábelezés „igazgatása” nem vonja el a figyelem egy részét vagy egészét, ezzel újabb veszélyhelyzetet teremtve a karbantartási feladatát végző szakembernek. Tisztaüzemű csomagolóanyagok előállításánál az automatizálást elősegítendő, előtérbe kerül a fröccs- és présszerszámok mágneses rögzítése (hidraulika-rendszer olajának hiánya és a kopadék képződés minimalizálása a mozgó alkatrészek hiányából fakadóan).

A szakképzett munkaerő hiánya a betanított gépkezelőre hárít olyan feladatokat is, mint a sűrű átállás miatti gyakori szerszámcsere. A mágneses, gyors szerszámrögzítés segítségével ennek folyamatához sokkal kisebb tudás és gyakorlat szükségeltetik, mint a különböző mechanikus rögzítéseknél. Sőt, a folyamat nagy része vagy akár egésze is emberi érintés nélkülire automatizálható. Mindemellett még az átállási időt is drasztikusan csökkentheti, mely a LEAN követelményeinek is segít megfelelni, a SMED-et (Single Minute Exchange of Die) a gyors átállásokat megvalósító berendezéseket alkalmazva.

 

Automatizált üzemek

 

Tóth András
okl. villamosmérnök

Réz Ádám
alkalmazástechnikus