fbpx

Wessling: víruskimutatás, mikroműanyagok, közszolgálat

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 16.

Az április 28-30-a között megrendezendő online környezetvédelem-ipari expón és konferencián, az Ökoindustrián bronzfokozatú támogatóként, virtuális standdal, érdekes és aktuális előadásokkal vesz részt a WESSLING Hungary Kft.

 

Ökoindustria

 

Előadásai homlokterében olyan kérdések állnak, mint például az, hogy mit kell tudni az új európai ivóvizes direktíváról; hogyan történik a Covid-vírus kimutatása a különböző felületekről; milyen formában jelennek meg a mikroműanyagok és a különböző perfluorozott anyagok a természetben. A WESSLING közismerten érzékeny a közszolgálati jellegű szakmai jelenlétre is, így nem csoda, hogy arra is kitér, mi mindent tehet egy laboratórium az önkormányzatokért.

 

Mikroműanyag

 

Bordós Gábor, a WESSLING környezetanalitikai projektmenedzsere a mikroműanyagok aktuális problematikájával kapcsolatban arról beszél majd, hogy már európai álló- és folyóvizekben, azok üledékeiben, valamint a tisztított szennyvizekben is kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét. Ennek ellenére sincsenek sem mintavételre, sem mintaelőkészítésre vonatkozóan egységesen elfogadott, szabványosított nemzetközi módszerek.

Szigeti Tamás, a WESSLING üzletfejlesztési igazgatója előadásában kifejti, hogy az Európai Unió Bizottsága az új víz-direktívában az eddigiekhez képes több, új szerves vegyület vizsgálatát írja elő. Az európai jogalkotásban várható, hogy 2025-ig többek között mintegy 4500 perfluorozott szénhidrogén összegparaméter jellegű vizsgálatát kell elvégezni a földtani közeg védelmének érdekében.

 

Vírus

 

A világjárvány kirobbanása óta mindenkit foglalkoztat az, hogy hogyan lehet könnyen és gyorsan, mégis megbízható módon kimutatni a koronavírust a különböző felületekről. Laboratóriumunk új szempontból közelíti meg a koronavírus kimutatását: az irodák, belterek levegőjéből, valamint a tárgyak felszínéről méri a kórokozót, fontos szerepet játszva ezáltal a megelőzésben és az előrejelzésben. A vizsgálat a kollégák egészségének megőrzése mellett biztonságossá teszi a munkafolyamatok tervezhetőségét.

 

Élelmiszer

 

Fontos kérdés napjainkban a csomagolószerek élelmiszerbiztonsági szempontból történő vizsgálata is: az ezzel foglalkozó laboratóriumoknak – így a WESSLING Hungary Kft. laboratóriumainak is – a legnagyobb kihívást az ún. NIAS-ok (nem szándékosan hozzáadott anyagok; Non-Intentionally Added Substances) kimutatása, kémiai szerkezetüknek és – lehetőség szerint – mennyiségüknek a meghatározása jelenti. A NIAS-ok vizsgálatához bonyolult, nagyérzékenységű műszerekre, sok tízezer adatot tartalmazó számítógépes adatbázisokra, és – természetesen – nagy tudású, rutinos szakemberekre van szükség.

 

Forrás: WESSLING Hungary