fbpx

Jelentősen nőhet Ázsiából Európába a vasúti árufuvarozás

Írta: Csomor Zsolt - 2021 április 27.

Az Ázsia és Európa közötti vasúti áruforgalom jelentős növekedését, valamint az európai exporttermékek vasúti szállítását teszi lehetővé a Fényeslitkén épülő East-West Gate (EWG) intermodális terminál fejlesztője és a kazah EuroTransit Csoport között létrejött stratégiai együttműködés.

 

vasút intermodális árufuvarozás

 

Fényeslitkén épül Európa legmodernebb intermodális logisztikai központja

A moszkvai Transrussia nemzetközi közlekedési és logisztikai szakkiállításon aláírt megállapodás keretében a East-West Gate (EWG) az EuroTransit Csoport közösen kínál gyors és megbízható szállítási útvonalat az egyre élénkülő szárazföldi teherforgalom szereplőinek. A megállapodás bejelentésekor Konkoly Norbert moszkvai magyar nagykövet hangsúlyozta, hogy a fényeslitkei beruházással Magyarország ismét a nemzetközi vasúti szállítás meghatározó szereplőjévé válhat.

 

vasút intermodális árufuvarozás logisztikai központ
Erlan Dikhanbayev, Konkoly Norbert, Tálosi János (balról, jobbra) Kép forrása: EWG Transrussia

 

Az Ázsia és Európa közötti kereskedelemben egyre nagyobb igény van a gyors és megbízható vasúti teherszállításra, amit egyértelműen jelez, hogy tavaly rekordszámú tehervonat közlekedett Kína és Európa között. A két kontinens közötti áruforgalom további növekedésének egyik legnagyobb gátja, hogy a Kelet-Közép-Európában elhelyezkedő, és a forgalom túlnyomó részét bonyolító lengyel és fehérorosz terminálok már maximális kapacitáson működnek.

A most létrejött hosszú távú együttműködési megállapodás értelmében a két cég közösen keresnek meg partnereket, és kínálnak nekik komplex logisztikai szolgáltatásokat Ázsia – elsősorban Nyugat- és Belső-Kína – valamint az Európai Unió között. Az EWG emellett technológiaitudás-transzferrel segíti az EuroTransit Csoport fejlesztéseit.

A megállapodás bejelentésekor Konkoly Norbert hangsúlyozta, hogy Magyarország kapu Kelet és Nyugat között: Fényeslitkén épül Európa legmodernebb intermodális logisztikai központja.

A megállapodás nemcsak egyszerűsíti és növeli a két kontinens közötti vasúti teherforgalmat, hanem a nyomtávváltás technológiáját biztosító termináloknak köszönhetően érdemben nőhet a Magyarországon áthaladó, Nyugat-Európából Ázsiába irányuló export is.