fbpx

Lehet-e fűrészporból műanyag

Írta: Csomor Zsolt - 2021 április 28.

A műanyag szatyor lebomlási ideje több száz év. Amerikai tudósok azonban olyan „műanyagot” állítottak elő, ami a szabadban két hét után már darabokra esett, három hónap után viszont teljesen elbomlott.

 

Három hónap alatt teljesen lebomlik

A Yale School of Environment és a Marylandi Egyetem tudósai olyan fafeldolgozási melléktermékek, forgács vagy fűrészpor alapú „műanyagot” fejlesztettek ki, amely biológiailag lebomlik és újrafeldolgozható.

 

műanyag fa környezetvédelem
Kép forrása: Nature archive

 

A csapat megtalálta a módját, hogy a fa porózus anyagát a víznél sűrűbb szilárd anyagok keverékévé alakítsa – olvasható az interestingengineering.com és a Magyar Mezőgazdaság oldalán. Ehhez fűrészport vagy forgácsot őröltek finom porrá, s egy biológiailag lebomló és újrahasznosítható oldószerrel lebontották. A barna „löttyöt” kiszárítva nagy mechanikai szilárdságú, könnyen önthető és hengerelhető, folyadékokat stabilan megtartó és UV-álló anyagot kaptak, ami ráadásul biológiailag lebontható és újrafeldolgozható.

A kutatók a bioplasztik környezeti hatását is vizsgálták: a lapokat földbe ásták, két hét múlva összetöredezett, három hónap múlva pedig teljesen lebomlott.

A bioműanyag árnyoldala, hogy a nagyüzemi gyártáshoz hatalmas mennyiségű fa szükséges. A kutatók erre is keresik a megoldást: szorosan együttműködnek egy erdei ökológussal olyan erdőszimulációs modellek létrehozása érdekében, amely összeköti az erdők növekedési ciklusát a gyártási folyamattal. Amennyiben a gyártás környezetkárosítás nélkül megoldható, akkor a műanyag zacskókat vagy nagy műanyag burkolólapokat bioműanyagra lehet cserélni.