fbpx

Ezzel a lépéssel elterjedhetnek a hidrogénhajtású targoncák

Írta: Csomor Zsolt - 2021 május 01.

Az üzemanyagcellás targoncák a hagyományos targoncákkal ellentétben nem termelnek káros anyagot: 1 kilogramm hidrogén elfogyasztásával mindössze 5 liter vizet „bocsátanak ki”. A hidrogénhajtású járművek elterjedését segítheti, hogy átadták Magyarország első hidrogén töltőállomását Budapesten.

 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett

Világszerte komoly lépésekkel igyekeznek az országok, cégek környezetbarátabbá tenni a járműflottájukat. A jövőben az élelmiszerek is sokkal „zöldebb” rajttal indulhatnak a raktárakból a boltokba. Az élelmiszer-ellátás szürke eminenciásaiból, a raktárakban „dolgozó” targoncákból is megjelentek az üzemanyagcellás – azaz hidrogénhajtású – verziók, amik károsanyag-kibocsátás nélkül teszik a dolgukat.

 

pesthy péter Linde ügyvezető
Pesthy Péter, a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. ügyvezető igazgatója (Kép forrása: Linde)

A működésük során mindössze víz lesz a melléktermék – hívja fel a figyelmet az üzemanyagcellás, kibocsátásmentesen működtethető targoncákat forgalmazó Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft..

Az üzemanyagcellás járművek most fontos mérföldkőhöz érkeztek, ugyanis Budapesten átadták hazánk első mobil hidrogén töltőállomását. Így a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft., a Linde Gáz Magyarország Zrt., a Toyota Central Europe Kft. és a KONTAKT-Elektro Kft.  összefogásával nyílhat meg az út a hidrogénhajtású járművek előtt hazánkban is.

A megnyitón részt vett az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében Prof. Dr. Palkovics László Innovációért és Technológiáért Felelős Miniszter, és Steiner Attila Körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

 

Károsanyag helyett víz

Az idén 25 éves jubileumát ünneplő Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. adatai szerint évi 3 ezer órás használat mellett egy átlagos dízelmotoros targonca szén-dioxid-kibocsátása meghaladhatja a 3 tonnát, a nem megújuló forrásból töltött elektromos targoncáknál pedig ez átlagosan 0.54 kg/kWh lehet. Miközben az üzemanyagcellás verzióknál ugyanez az érték nulla. Sőt, 1 kilogramm hidrogén elfogyasztásával 5 liter vizet termelnek.

 

hidrogénhajtású targonca linde
1 kilogramm hidrogén felhasználásával 5 liter vizet termel (Kép forrása: Linde)

 

„Az üzemanyagcellás targoncákhoz ma már megjelentek a fix telepítésűek mellett a mobil hidrogénkutak is. Az abszolút környezetbarát járművek töltése mindössze 3 percet vesz igénybe.  Ezek a targoncák minimális karbantartással működtethetők extrém körülmények között, például hűtőházakban is” – mondta Pesthy Péter, a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. ügyvezető igazgatója.

Amellett, hogy az üzemanyagcellás targoncákhoz szükséges hidrogén ára évről évre csökken, az úgynevezett zöld hidrogén megújuló forrásból, például napenergiával is létrehozható. Az üzemanyagcellás targoncák elterjedése a logisztikai ágazaton keresztül hozzájárulhat a magyar gazdaság versenyképességének javulásához, és hatékonyabbá teheti az érintett ipari, kereskedelmi vállalatok működését.