fbpx

WorldStar Packaging 2021

Írta: Transpack-2021/II. lapszám cikke - 2021 május 04.

A WPO nyilvánosságra hozta a 2021-es WorldStar verseny díjazott csomagolásait. 35 ország mintegy 345 csomagolása közül 194 nyerte el a rangos trófeát. A díjátadót májusban rendezik meg, online. A nyertesek közül válogattam néhányat.

Magyar gyártók és magyar felhasználó díjnyertes terméke, amely jó példa arra, hogy a csomagolás optimalizálását érdemes elvégezni a környezetterhelés csökkentése érdekében.

TOLLE szeletelt sajttermékek

Az Intergraf Digiflex Kft. és a Pandan Kft. gyártotta a Tolle optimalizált sajtcsomagolását, amely nemcsak megfelelő termékvédelmet biztosít, de jóval kisebb terhet ró a környezetre.

A praktikus, visszazárható fedél hosszabb ideig tartja frissen a sajtot. Az APET-tálca fóliája 80%-ban újrahasznosított anyag, aminek vastagságát 300 mikronról 250 mikronra csökkentették, miközben a szilárdsági követelményeknek is eleget tettek. Az alkalmazott „paper touch” lakk kellemes tapintást és esztétikusabb megjelenést biztosít. A szeleteket 5 kg-os érett sajttömbökből vágják. PA/PE fedőfólia vastagságát 200-ról 130 mikronra csökkentették. A tálcák kartondobozait FSC minősítésűre cserélték.

 

worldstar tolle sajt csomagolás
Az új csomagolás tovább tartja frissen a sajtot

 

EasyClap

A svájci szerszámkészítő cég, a Büsser Formenbau AG újfajta garanciazáras kupak megoldást tervezett, amelynél a kupak a flakon nyakán marad, így a garanciazárból nem képződik hulladék. A tervezett 2019/904 EU irányelvnek megfelelően PET-flakonokhoz ajánlják az újfajta konstrukciójú kupakot, amely a garanciazár felnyitása után a flakon nyakán marad.

 

garanciazár kupak worldstar
Nincs hulladék a garanciazár miatt

 

A fejlesztésnél elsősorban az ipar igényeit vették figyelembe, de ez nem befolyásolta a végfelhasználói igényeket sem. A kupak ugyanazt a nyitási és visszazárási funkciót tudja ellátni, mint elődje anélkül, hogy súlyát növelni kellett volna. Többszöri nyitási és visszazárási műveletek után is ugyanúgy funkcionál a kupak, mivel nem használtak torziós vagy csuklós elemeket, amelyek a nyitási és visszazárási folyamatot gyengítik. Ezen kívül ez a megoldás lehetővé teszi a fogyasztó számára, hogy maga döntse el, milyen közel legyen a záróelem az arcához.

Samsung TV Packaging

A koreai óriáscég, a SamsungElectronics folyamatosan optimalizálja csomagolásait, célul tűzve ki a környezetterhelés csökkentését. Próbál megoldásokat találni a hulladékká vált csomagolások valamilyen más célú újrahasznosítására.

 

televízió csomagolás újrafelhasználás samsung
A televízió csomagolásából akár macskaházat is készíthetünk

 

Samsung TV csomagolás macskaházként történő újrafelhasználása jó példája a Samsung fenntarthatósági törekvéseinek. Az olajbázisú nyomdafesték kiküszöbölésével a Samsung fenntartható megoldást kínál az összes TV modell csomagolására. A dobozok csomagolóanyaga évente akár 300 000 tonnát is kitesz, ezek további felhasználása lakberendezési tárgyakká alakítva egy környezetbarát megoldás. A csomagolásra rajzolt pontmintát és egy QR-kóddal összekapcsolt web útmutatót használva a dobozok újrafelhasználhatók. A címke nélküli új kialakítással, a festékfogyasztás 90%-kal a szén-dioxid-kibocsátás pedig kb. évente 2 034 tonnával csökken.

 

Cuckoo jégkrém

A Cardbox Packaging Wolfsberg GmbH (Ausztria) környezetbarát fagylaltcsomagolása különlegesen puha tapintású.

Nemcsak a fagylalt alsó része készül biobevonatú kartonból, hanem a fedél és a tető is, így a teljes csomagolás komposztálható. Egyedi a biobevonat, és a csomagolás kialakítása, a termék használata kényelmes, könnyen kezelhető.

 

környezetbarát fagylalt csomagolás
A fagylalt teljes csomagolása komposztálható

 

„Vognyar” (Fireman) műanyag flakon UV-sugárzás elleni védelemmel

Az ukrán Pack Group szószokhoz kifejlesztett műanyag flakonja egylépcsős extrudálási technológiával készül rPET alapanyagból, ami 100%ban újrahasznosítható.

 

műanyag flakon környezetbarát
Az újrahasznosítható műanyag flakon az ultraibolya-sugarak ellen is jelentős védelmet biztosít

 

A flakon olyan barrier réteggel van ellátva, amely 90%-ban védelmet nyújt az ultraibolya sugarak ellen, így jelentősen megnöveli a szószok lejárati idejét. A flakon nyaka DIN 24/410 és az egykezes kupakja lehetővé teszi a szószok egyszerű használatát.

 

MaClair Packaging

A svájci Schelling AG prémium élelmiszer csomagolása prégeléssel díszített papírkartonból készül. A betét egy innovatív konstrukció, amellyel jól helyettesíthető a műanyag betét.

 

élelmiszer csomagolás karton prégelés
Termékbemutatónak is ideális ez a csomagolás

 

A dobozt könnyű felállítani, és tökéletesen prezentálja a termékeket. Környezetbarát megoldás, és a lapra szerelve szállítással jelentős széndioxid-kibocsátás spórolható meg. A termékek egyszerűen kivehetők, a doboz ideális termékbemutatóként szolgál, és könnyen reciklálható.

 

Janoodam tojástartó

A koreai Marine Innovation marketing különdíjat kapott a tojástartó csomagolásáért.

A teljesítményt tekintve a legnagyobb előnye, hogy környezetbarát, természetes, biológiailag teljesen lebomló, fenntartható és tartós. Az ára is kedvező, hiszen tengeri hínár hulladékának felhasználásával készül. Innovatív megoldás, hiszen a tengeri hínárból sikerült kivonatot készíteni és a melléktermékektől elválasztani. Az egyszer használatos termék környezetbarát és vegyszermentes.

 

tojástartó lebomló  környezetbarát
Tengeri hínár felhasználásával készül a környezetbarát tojástartó

 

Hayat Çevre Dostu Şişe

A törökországi Danone természetes ásványvize az első és egyetlen 50%ban újrahasznosított PET-flakon csomagolás a török ásványvízpiacon.

Hayat Su gyártotta a flakont, amelynek alapanyaga kémiai reciklálással készült. Az újrahasznosított flakon FSC tanúsítvánnyal rendelkező natúr papír sleeve-vel van ellátva. A címkén QR-kód található, amely az újrahasznosítási folyamatról adinformációt.

 

pet flakon újrahasznosítás
Az újrahasznosíthatási folyamatról tájékoztat a QR-kód

 

Kiss Rozália