fbpx

Száz százalékosan biztonságos gyógyszercsomagolás

Írta: Transpack-2021/II. lapszám cikke - 2021 május 08.

Erőteljes növekedés ösztönzi a globális egészségügyi piacot, amelynek értékét 2019-ben több mint 100 milliárd dollárra becsülték. A gyógyszeripari csomagolásnakmindig biztosítania kell, hogy tartalma biztonságos maradjon a fogyasztó számára. Itt játszanak szerepet a biztonsági csomagolás jellemzői.

 

A legfontosabb, hogy a csomagolás tartalma biztonságban legyen!

Niklas Bengtsson, az Eson Pac svéd gyógyszercsomagolási vállalat értékesítési és marketingigazgatója jól ismeri a gyógyszercsomagolás jelenlegi trendjeit.

„Folyamatosan új jogszabályokat vezetnek be, és a piacok is bele akarnak szólni abba, hogy mit nyomtassanak a gyógyszercsomagolásokra. Sok új elem létezik, amit fel lehet használni a vényköteles gyógyszerekhez, mivel most már képesek vagyunk a gyógyszereket az egyedi igényekhez igazítani. Egyre több biológiai alapanyagot használnak hatékonyabb gyógyszerek előállításához, ami fokozott bonyolultságot okoz a csomagolás különböző verzióinál: a jövőben még egyedileg nyomtatott csomagolásokat is láthatunk. A gyógyszergyárak csökkenteni akarják a műanyagok felhasználását is ” – fogalmaz Bengtsson.

Becslések szerint 5‒10 százalékkal növekszik a gyógyszercsomagolások mennyisége, miközben a tárolási egységek száma is nő. A jól olvashatóság elengedhetetlen. A csomagolásra nyomtatott feliratnak érthetőnek, a használhatóságnak egyszerűnek kell lennie. A dobozt utasítások nélkül, vagy csak egyszerű utasításokkal ki kell tudni nyitni. A legfontosabb, hogy a csomagolás tartalma biztonságban legyen.

 

teljesen biztonságos gyógyszercsomagolás

 

„Számunkra a biztonsági csomagolás garancia arra, hogy a termék nem sérült meg az ellátási lánc mentén”– teszi hozzá Bengtsson.

Iiro Numminen, a Metsä Board Structural Packaging Designere egyetért ezzel. „A biztonsági csomagolásnak van egy szerkezeti eleme, amely a csomagolás kinyitásakor eltörik. A tartalmát nem lehet úgy kicserélni, hogy annak ne maradna nyoma.”

A Metsä Board, az európai egészségügyi piac kulcsszereplőjeként, ügyfeleivel együtt évek óta fejleszti a manipulációbiztos megoldásokat.

„Néha érezni lehet, hogy nem jó a csomagolás minősége. A csomagolás nem olyan erős, mint a szűz rostból készültté, vagy nem éles a nyomatkép. Ez felvetheti annak gyanúját, hogy a csomagolás hamisítvány” – mondja Numminen.

 

Értékes információkat nyújtanak az intelligens címkék

A csomagolás manipulációbiztos tulajdonságai közé tartoznak a pecsétek, ragasztószalagok, az előragasztás, a fóliázás, a műanyag fólia vagy a hologramok is. A finn Starcke cég a márkavédelemre és a hologramokra szakosodott. Ari-Veli Starcke, a Starcke igazgatótanácsának elnöke véletlenül kezdett érdeklődni a hologramok iránt, de azóta világszerte harcol a szervezett bűnözés ellen.

„A hologramot nem lehet hamisítani, ezért hatékony eleme a hamisítás elleni védelemnek. Az ember által készített hologramot nem lehet megismételni. Az összes hologram modellt egy nemzetközi archívumban őrzik, kódjainkat egy trezorban tároljuk” – mondja Starcke.

A Starcke legújabb terméke egy olyan alkalmazás, amely az intelligens címkékkel ellátott termékeket összekapcsolja egy online portállal, és nyomon követhetőséget biztosít a vezeték nélküli kapcsolat részeként működő QR-kóddal vagy közeli terepi kommunikációs chippel (NFC). A márkatulajdonosok láthatják, hogy hol nyitják meg termékeiket, és a fogyasztók igazolhatják az autentikusságukat.

 

teljesen biztonságos gyógyszercsomagolás

 

A csalás különböző motívumai

A csalás lehet a versenytárs próbálkozása egy márka szabotálásához, vagy egy olcsó másolat márkás termékként történő terjesztésére. „Aggódom az alapvető gyógyszerekért azokban a fejlődő országokban, ahol elterjedt a hamisítás” – mondja Starcke, aki arra ösztönözi a gyógyszergyárakat, hogy hamisításbiztos csomagolásokat alkalmazzanak, még ha azok drágábbak is.

 

Forrás: Metsä Board Magazine 2020
Szöveg: Anna Gustafsson
Fotó: Vesa Tyni
Fordította: LUPE Magazin