fbpx

Egymilliárd dollárt költ környezetvédelemre a 3M

Írta: Csomor Zsolt - 2021 május 25.

Egymilliárd amerikai dollárt szán a következő 20 évben környezetvédelmi célok elérésére a világ egyik legnagyobb gyártóvállalata, a Magyarországon is jelenlévő 3M. A jelentős összegből saját projektjeik mellett más cégeknek is segítenek fenntarthatósági törekvéseik elérésében. A 3M számára régiónk kiemelten fontos, ezért mostanra itt is jelentősen csökkentették ökológiai lábnyomukat, a jövőben pedig még ambiciózusabb céljaik vannak.

 

2050-re teljes karbonsemlegességet vállal

Alig akad olyan területe az iparnak, ahol az amerikai központú, több mint 70 országban működő vállalat ne lenne aktív. Ezért hatalmas vállalás részükről, hogy frissen kiadott fenntarthatósági jelentésük szerint 2050-re minden tevékenységük karbonsemleges lesz – olvasható a vállalat közleményében. Már most jó úton haladnak efelé, például villamosenergia-felhasználásuk 35,4%-át megújuló forrásból fedezik.

 

3m vállalat magyarország
Kép forrása: 3M

 

A fenntartható fejlődés üzleti stratégiánk egyik alapja, hogy tiszteljük a körülöttünk lévő világot. A 3M a világ egyik legnagyobb gyártóvállalata, mely globálisan több mint 12 000 terméket készít számos ágazat számára. Tevékenységük Kelet-Európában is széles, a cég több értékesítési irodája, szolgáltatóközpontja és az egyik legnagyobb gyártóközpontja is itt, a lengyelországi Wroclawban található. Radosław Kaskiewicz, a 3M kelet-európai ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „mindez különösen elkötelezetté tesz bennünket a régió fenntartható jövője iránt”.

A vállalat évek óta, jelentős beruházásokkal csökkenti régiós érdekeltségeinek károsanyag-kibocsátását, áram- és vízfogyasztását. Ennek eredményeként ma üzemeik 42,9%-a megfelel a „zero landfill” céloknak, azaz semmit nem juttatnak a hulladéklerakókba. A cég telephelyein bevezetett korszerű, visszaforgatott vízgazdálkodási rendszer pedig mostanra 43%-kal csökkentette a felhasznált víz mennyiségét.

Előre mutató projektjeik nem állnak meg a vállalat kapuinál. Nemrég az ENSZ Global Compact (UNGC) szervezete bejelentette, hogy a 3M szponzorálja azt az SDG Ambition nevű programot, amely különböző cégeknek segít összehangolni fenntarthatósági céljaikat alapvető üzleti stratégiájukkal.

A 3M reagált a legújabb globális kihívásra is: a közelmúltban mintegy 22 millió euróból fejlesztette az oltóanyagok és gyógyszerek előállításához szükséges szűrőgyártó gépsorokat. A vállalat ezen kívül támogatja a koronavírus-járvány által különösen sújtott, rászoruló személyeket és közösségeket. A 3M fenntarthatósági stratégiájával, eddigi eredményeivel és céljaival kapcsolatos további információkért tekintse meg a cég 2021-es fenntarthatósági jelentését.