fbpx

Megoldás a hulladékkezelési problémákra: csak tömören

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 június 08.

A folyamatosan termelődő hulladék és újrahasznosítható csomagolóanyag rengeteg problémát okoz, ha azokat nem megfelelően kezelik. A hulladékkezelési (mozgatás, szállítás, tárolás) költségek, a dolgozók idő- és energiaráfordítása, a feleslegesen elfoglalt értékes területek mind-mind gondot jelentenek a vállalkozásoknak.

 

Logisztika vs. hulladékkezelés

A logisztikai szektor hulladékkezelés tekintetében számos kihívással néz szembe, a mindennapi működésben zavart okozhat a kaotikus „szemét” helyzet. De vajon meg lehet szabadulni a hulladékproblémáktól hosszú távon? És ha igen, hogyan érdemes belekezdeni?

Amikor a logisztikai (elosztó)központok, szállítmányozással, raktározással foglalkozó vállalkozások hulladékkezelésének lehetséges kihívásairól beszélünk, több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Egyrészt, adott a tény: az áruk csomagolásával és mozgatásával egy időben rengeteg újrahasznosítható csomagolóanyag hulladék (papír, karton, műanyag fólia stb.) keletkezik. Ezek laza állapotban általában több hatalmas kupacban foglalják az értékes területet egészen addig, amíg egy dolgozó (akinek nem feltétlenül ez a feladata) el nem kezdi sajátos módszerekkel „kezelni” a hulladékot. Tapossa, vagdossa, cipeli, gyömöszöli a gyűjtő- vagy tárolóedényekbe, konténerekbe, melyek hasznos térfogata még így is kihasználatlan marad. Sőt, szinte a levegő szállításáért fizetik a magas szolgáltatási díjakat. Kisebb gond, ha egyféle hulladék keletkezik, de ha esetleg két-három típussal kell napi szinten megküzdeni, az már komolyabb kihívást jelenthet.

 

Hulladékkezelés

 

Másrészt ott van az a tényező, hogy a felesleges hulladék vagy csomagolóanyag folyamatosan termelődik. Hulladék ugyanis mindig lesz, ez ellen aligha lehet tenni. Történjen bárhol a gyűjtése, mindenhol útban van, mindig csak a baj van vele, az elszállítása drága, a kezelése túl sok időt vesz igénybe. Amíg a „szeméttel” foglalkoznak a dolgozók, addig sem a saját munkájukat végzik, ez pedig végső soron veszteséget jelent a vállalkozásnak. Harmadrészt pedig a megváltoztathatatlan körülmények: a logisztikai központok gyakran hatalmas alapterületen fekszenek. Ebben az esetben a hulladék egyik helyről a másikra történő mozgatása már komplex szervezést igényel, hiszen a hulladék gyűjtése, tárolása plusz feladatokat és extra kiadásokat is jelent. Minden hulladékkezeléssel töltött perc feleslegesen vesz el időt és energiát a dolgozóktól. A munkaerő folyamatos átcsoportosítása a hulladékkezelés érdekében hosszú távon biztosan nem jelent igazi megoldást.

A munkaidő vesztegetése, a kontraproduktív „kézi” hulladéktömörítési ügyeskedések akár veszélyes szituációkat is tudnak teremteni. A magas költségek mellett tűz- és balesetveszélyes kockázatokkal jár a laza térfogatú csomagolóanyag hulladék szakszerűtlen tárolása.

Akár egy, akár több ilyen típusú gond üti fel a fejét a vállalkozásoknál, ezek a helyzetek szó szerint kiabálnak a megoldásért.

 

Hulladékkezelés

 

A kevesebb, ami velünk több

A fenti problémákra egyetlen igazán hatékony megoldás létezik: a hulladék tömörítése. Ehhez olyan korszerű hulladékkezelési eszközökre van szükség, amelyek helyben, azonnal és hosszú távon megszabadítják a vállalkozásokat a hulladékkezeléssel járó szinte valamennyi problémától. A hulladék térfogatának csökkentésével a hulladékkezelés nem kihívást, hanem lehetőséget jelent majd. Az ORWAK hulladéktömörítők használatával, a csomagolóanyag bálázásával rendezett munkakörnyezet teremthető, miközben rengeteg értékes terület szabadítható fel. A bálákat könnyebb mozgatni, tárolni és szállítani, így az ezzel járó eddigi magas költségek töredékére csökkenthetők. A homogén, tiszta anyagból készült bálák pedig kedvező feltételekkel értékesíthetők, ami plusz bevételi forrás lehet. Minél nagyobb sűrűségű bálák készülnek, annál kevesebb hely, konténer és kuka lesz szükséges a hulladék tárolására. A vállalkozások elbúcsúzhatnak a munkahelyi kockázatoktól, elébe mehetnek a váratlanul érkező munkavédelmi ellenőrzéseknek, bírságoknak, miközben higiénikus munkakörnyezetet teremtenek. Ha egyszerre több típusú hulladék keletkezik, akkor a többkamrás bálázógépek jelenthetik a megoldást.

Mint egy mini válogatómű: használatukkal nemcsak az azonnali kezelés, de a különböző kamrákban történő szelektív hulladékgyűjtés is megvalósítható. Ez az első lépés a gazdaságos hulladékkezelés, az újrahasznosítás és a környezetvédelem felé. Az újrahasznosítható csomagolóanyag körforgásos gazdaságba való visszajuttatásával nemcsak a vállalkozás jobb megítélése, hanem környezetünk megóvása is elősegíthető.

 

Csak tömören!

Svéd hátterünknek köszönhetően, a skandináv országokra jellemző filozófiát és technológiát ajánlunk partnereinknek. Öt évtizedes gyártói és több mint 30 éves hazai tapasztalattal, Magyarországon több mint 3300 darab kihelyezett ORWAK eszközzel a hátunk mögött, mostanra büszkén mondhatjuk: mindenkinek tudunk egyedi, személyre szabott megoldást javasolni. Olyat, ami költséghatékony módon, hosszú távon szünteti meg a mindennapi hulladékkezelés kihívásait. Velünk a hulladék többé nem probléma, hanem lehetőség!

 

www.orwak.hu

Orwak logo