fbpx

Komposztálható térkitöltő chips válthatja le a polisztirolt

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 09.

A jelenleg jellemzően polisztirolból előállított térkitöltő chipseket válthatja le egy új találmány. A német Göttingeni Egyetemen azon dolgoznak, hogy ezeket a műanyagokat pattogatott kukoricára cseréljék.

 

A kukoricapehely előállításának ehetetlen melléktermékéből készül

A kifejlesztett növényi alapú csomagolás kapcsán már tárgyalás is kezdődött annak kereskedelmi felhasználásáról.

 

térkitöltő csomagolás chips

 

A polisztirol alapú csomagolások évszázadok alatt bomlanak csak le, akkor is káros mikroműanyag keletkezik belőle. Ezzel szemben a pattogatott kukorica könnyen megújul, biológiailag lebomlik, és akár otthon is komposztálható. Alireza Kharazipour, a popcornból készült csomagolásért felelős csapat vezetője szerint az ötlet akkor jutott az eszébe, amikor a moziban ült és pattogatott kukoricát evett. a kukorica ugyanis ugyanolyan könnyű, mint a műanyag térkitöltő anyagok.

Az új anyaghoz a csapat összezúzott popcornt használ, amely a kukoricapehely előállításának ehetetlen melléktermékéből készül – olvasható a napi.hu fordításában. Ezután egy gőzölési folyamat segítségével elkészítik a zúzott kukoricából a granulátumot.

 

üveg fűszernövény komposztálható térkitöltő

 

Az így létrejövő anyag nagyon könnyű, mert rengeteg benne a levegő. Az alapanyagból bármilyen forma gyártható, egy vékony bioplasztik réteggel bevonva pedig vízálló tehető. Az eredmény Kharazipour szerint egy erős és ellenálló csomagolóanyag, amelyet újra lehet használni, de le is bomlik és otthon is komposztálható.

 

Képek forrása: University of Göttingen