fbpx

Műanyag: „mindenki” a szigor mellett

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 11.

Az emberek döntő többsége támogatja az állam egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit, és az ipar nagyobb felelősségvállalását sürgeti.

 

Szinte mindenki támogatja

Az emberek 89 százaléka támogatja a magyar állam egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit. Emellett a magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie. A közvélekedés és az új műanyag-szabályozás alapján megállapítható, hogy a nagyvállalatoknak nagyobb felelősségük kell, hogy legyen a műanyag túlhasználatának megfékezésében – állapítja meg a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.

 

műanyag

 

Sokmilliárd tonna, ami ránk is veszélyes

1950 óta több mint 6 milliárd tonna műanyaghulladék termelődött a világon, aminek mintegy 90 százalékát nem hasznosították újra. A nehezen lebomló műanyagok kockázatot jelentenek az élővilágra. Gyártásuk, megsemmisítésük káros gázkibocsátáshoz vezet, a mikroműanyagok a szervezetbe kerülve egészségügyi problémát okozhatnak. A népszerű anyagból jelenleg 380 millió tonnát gyártanak évente, és a kereslet folyamatosan nő. Kiváló felhasználási tulajdonságai miatt a műanyagmentes élet a ma ismert fogyasztói kultúra és modern civilizáció végét jelentené. A műanyagot nem lehet betiltani, de a használatát korlátozni kell, az értékes műanyaghulladékot nyersanyagként minél nagyobb arányban kell visszavezetni a körforgásos gazdaságba. E folyamat része, hogy a magyar állam korlátozza bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek (pl. evőeszköz, szívószál, fültisztítópálcika, egyes bevásárló táskák, szatyrok stb.) forgalmazását, és tavaly nyártól az uzsonnás vagy kiflis műanyag zacskók kilogrammonkénti termékdíja 57 forintról 1900 forintra emelkedett.

Az ipar és az egyén szerepe

Az intézkedések illeszkednek abba a koncepcióba, hogy az emberek helyett a szennyező vállalatok legyenek felelősek a klíma- és környezetvédelemért. A műanyagok alkalmazásának törvényi korlátozása már az 1970-es években felmerült, az ágazati érdekérvényesítés nyomán a szabályozási kísérletek azonban elhaltak. A műanyag túlhasználatával kapcsolatban akkor is és még ma is a vásárló egyéni felelősségét hangsúlyozzák előszeretettel, holott a nagyvállalatok és nem a fogyasztók azok, akik a műanyagok előfordulását azok helyettesítésével leginkább mérsékelni képesek. A Századvég 2020-as, az EU 27 tagállamára és az Egyesült Királyságra is kiterjedő, Európa Projekt nevű kutatása alapján megállapítható, hogy a kérdésben összeurópai konszenzus rajzolódik ki: az európaiak 81 százaléka egyetért az állam környezetszennyező vállalatokkal szembeni határozott fellépésével. Magyarországon ez az arány 83 százalék.

 

műanyag